Mazaný Filip - Phil Marlowe ze Sklepa

Václav Marhoul si splnil svůj sen, když v roce 2003 převedl na filmový pás svou úspěšnou sklepáckou hru Mazaný Filip. K ruce mu byli samozřejmě všichni členové a přátelé tohoto originálního divadla.

Scéna z filmu Mazaný Filip

Mazaný Filip - Phil Marlowe

Divadelní hra a později vzniknuvší film byly inspirovány povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Jako správný tvůrce detektivní tvorby si i on stvořil svého rázovitého detektiva Phila Marlowa.
Ten je sice představitelem drsné detektivní školy, ale jeho tvůrce mu do úst vložil nesmírný dar ironie a právě Marlowovy uštěpačné poznámky a sakrastické hlášky tvořily základ původní divadelní hry Mazaný Filip.

Mazaný Filip - parodie, ne komedie

Abychom se vyhnuli nejasnostem, je třeba zdůraznit, že Mazaný Filip je ryzí parodie na detektivní příběhy a gangsterky. Pokud si tedy chcete tento film vychutnat v plné šíři, musíte mít alespoň částečnou představu o původním díle Raymonda Chandlera s Philem Marlowem, stejně jako o hollywoodských trhácích typu Batman nebo Matrix.

Mazaný Filip - z divadla do ateliérů

Chuťovkou celého projektu se stalo hlavně to, že celý Mazaný Filip vznikl v ateliérech. Všechny ulice, temná městská zákoutí, haly a domy byly vystavěny ve filmových studiích, čímž dostal tento snímek neopakovatelnou atmosféru. A především se tady uplatňuje schopnost herců divadla Sklep hrát na hraně naprosté vážnosti a ironického nadhledu.

Mazaný Filip - Hanákovi na tělo

Pro hlavního hrdinu snad není v Čechách lepšího představitele než je Tomáš Hanák. Jeho Marlow je přesně takový, jak ho Chandler načrtl. Sice žádný génius s analytickým mozkem, ale poctivý a čestný detektiv, který občas dělá chyby a občas mu někdo i jednu natáhne. Za svou kořistí jde pomalu, ale neústupně a přitom trousí díky svému suchému humoru jednu slovní perlu za druhou.

Mazaný Filip - sklepácká spanilá jízdá a hosté

Ale i v dalších rolích se skrývají vychytávky, kterými tento film připomíná klasického Limonádového Joea. Výborný je Pavel Liška v netradiční roli uťápnutého Charlieho Browna, který Marlowovi přinese po čase aspoň nějaký případ, gangsteři Macháček, Čtvrtníček a Táborský, kteří jsou tak drsní, až to koutky úst nevydrží, jejich kápo Oldřich Kaiser jako by se v Los Angeles narodil a temný alt a šaty Vilmy Cibulkové přináší přesně tu směs erotična, o kterém nevíte, zda je inspirováno Playboyem nebo pomocí něho Marhoul karikuje všechny holywoodské vyzývavé krásky nebo „takykrásky”.
Šílený psychiatr Milana Šteindlera, znuděný černošský Kleplův recepční, Preissova úlisná barmanská etuda a muzikáloví policisté Slovák - Vávra by stáli za vlastní článek, co říkáš, Kide?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Mezinárodní konference o svádění
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies