Mass Effect 3 - to je fakt konec

Jedna z nejlepších herních sérií všech dob nyní dospěla ke svému konci a všichni jsou naštvaní. Ani ne tak proto, že to skončilo, protože to podle všeho neskončilo, ale ten konec... Aneb jak z nás hráčů herní vývojáři hodlají dělat úplné idioty.

Snímek zachycující hlavní hrdiny sci-fi filmu

Slibotechny z Bioware

Zdroj: fallyo.comAbyste mohli plně docenit hloubku failu, kterého se s ukončením Mass Effectu 3 Bioware dopustil, potřebujete vědět, co bylo po celou dobu hlavní vychytávkou téhle výborné střílečky - svoboda volby. Během všech třech dílů jste jako velitel John Shepard mohli/museli učinit spoustu rozhodnutí, jejichž důsledky se dokonce přenášely do dalších pokračování. Kolikrát se jednalo a vážná a definitivní rozhodnutí, jako například který člen vašeho týmu umře a který bude žít. Koho jste nechali umřít, ten pak logicky nemohl dál být součástí příběhu. A vzhledem k tomu jak skvěle byly napsané všechny postavy ve hře, nutně jste si k nim museli vybudovat silný emocionální vztah. V tomto duchu také tvůrci Mass Effectu slibovali, že závěr bude mít 16 úplně odlišných variant, podle toho, jak jste hru hráli. A ono těch 16 variant je, ale rozdíly mezi nimi, jak se ukázalo, jsou neuvěřitelně minimální. Jednou to vybouchne modře, jednou červeně a jednou zeleně, a dál Pár postaviček se prohodí, ale příběh konce je vždycky stejný - síť mezihvězdné dopravy je zničena, obrovská flotila uvězněná u zdevastované planety Země a vaši zbývající kamarádi havarovaní na nějaké stupidní neobydlené planetě, potom co nepochopitelným způsobem utekli ze závěrečné bitvy. Z čehož nic nedává smysl - bez mezihvězdných relé je galaxie v pytli, vámi vedená vítězná flotila se asi sežere zaživa nebo umře hlady a kde jsou vaši přátelé a jak se tam dostali není možné ani fyzikálně vysvětlit. No není to na facku

 

Asi to byla nějaká halucinace

Zdroj: http://www.cheatmasters.comTen konec je tak stupidní a...špatný...že drtivá většina fandů by raději věřila tomu, že to vlastně není opravdový konec a že si to vaše herní postava jenom představovala. Nebylo by to úplně nelogické, protože vaši protivníci ve hře mají přesně takovou techniku vymývání mozku, které se v herním vesmíru říká indoktrinace. A některé Shepardovy halucinace během hry naznačují, že přesně takový trik mohli úmyslně udělat autoři hry. Potom se ale nabízí otázka, co tím sakra sledovali Možnosti jsou totiž jenom dvě - buď to takhle nemysleli a konec je prostě jenom odfláknutý, nebo to tak mysleli, a potom hru vlastně neukončili. Problém by to byl proto, že jste si tu hru museli koupit za docela hodně peněz, abyste pak nedostali kompletní produkt. Momentálně stále sílí hnutí nespokojených hráči, kteří dokonce začali shánět podpisy na petici o změnění konce Mass Effectu 3, což by se dalo technicky provést skrze DLC (downloadable content, dodatečně stáhnutelný obsah). Jak to tak vypadá, Biowaru nezbyde, než se tomuto přání podvolit, i kdyby to původně nebyl jejich záměr. Existuje však dost vysoká pravděpodobnost, že za dodatečně spravený konec si budou účtovat další peníze, a to by potom vyloženě hraničilo s vydíráním. Kdyby to navíc prošlo a dost hráčů si to i přes takovou urážku koupilo, mohli by se tím inspirovat další distributoři her, a to by teda stálo za prd. Nemluvě o tom, kolik smyslu má předělávání konce příběhu - představte si takovou dodatečnou změnu konce třeba Harryho Pottera, protože by se fanouškům nelíbilo, že Voldemort definitivně umřel.

 

Nový level v dojení peněz

Zdroj: kotaku.com.auJak to tak vypadá, nejlogičtějším vysvětlením celé téhle šlamastyky je právě jakýsi zamotaný pokus o vydělání ještě více peněz. Už tak Bioware vydalo první DLC pro Mass Effect 3 hned první den po vydání plné hry. Tenhle "přídavek" tedy musel být vytvořen ještě v rámci původního rozpočtu pro tvorbu hry a zdá se být dosti trapným pokusem jak prodat hru ještě "velmi nenápadně" o dvě stovky dráž. Když se proti tomu jako hráči včas nevzbouříme, kde to skončí Prodávat neúplné hry za nemalé peníze by prostě neměl být pro herní studia dobrý byznys, jinak se brzo nedoplatíme. Teda alespoň ti z nás, kteří nezpirátují na co šáhnou. Nechápejte mě špatně, Mass Effect 3 je pořád výborná hra, která spolu se svými dvěma předchozími díly patří mezi to nejlepší, co kdy bylo naprogramováno. Výborná grafika, výborný příběh, výborná atmosféra, výborná hratelnost... Všechno, co má dobrá hra se sci-fi námětem mít, to Mass Effect má, a ještě něco navíc. Kromě uspokojivého konce. Není úplně dokonalá ani naprosto originální, hodně vykrádá úspěšné části z jiných sci-fi klasik - z příběhu seriálu Babylon 5, z vizuálu filmu Final Fantasy: Esence života a z mnoha jiných. To všechno ale nevadí, dokud to funguje. Ostatně v dnešní době už skoro není možné vytvořit něco naprosto originálního a tvůrci do toho i tak dali spoustu kvalitní práce, která si zaslouží být uznána a náležitě finančně ohodnocena. Jestli se ale rozhodnou v budoucnu stavět hamižnost nad svoji uměleckou integritu, fanoušci se od nich odvrátí a půjdou si radši koupit dobrou hru od někoho jiného.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Sexy Nicole Scherzinger v 'Men in Black 3'
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies