Legendární loď Titanic

Zaoceánský parník Titanic vyplul 10. dubna roku 1912. O této lodi se říkalo, že je “nepotopitelná”. Někteří tomu nevěřili a tvrdili, že nepotopitelná loď neexistuje. A bohužel to platí dodnes. Nepotopitelný a nezničitelný - to jsou jen takové hypotetické pojmy. Všechno je zničitelné. A naneštěstí to byl případ i legendárního Titanicu.

Legendární loď Titanic a obrovský ledovec

 

K potopení Titanicu došlo v noci ze 14. na 15. dubna v roce 1912. Stalo se to jižně od ostrova New Foundland v severním Atlantiku. Příčinou této nešťastné události byla srážka s plovoucím ledovcem, kterému se již nestihli vyhnout kvůli nešťastné souhře mimořádně tragických okolností. Titanik tedy vyplul poprvé a naposled.

 

Už uplynulo 104 let od této katastrofy, přesto na tuto loď ani na její smutný konec většina lidí nezapomněla. Titanic byl nejmodernější lodí té doby, neboť na jeho výrobu byly použity veškeré prvky lodního stavitelství, jež byly považovány za jakousi záruku lodní bezpečnosti. Míra bezpečnosti této lodi vyplývala z té nejkvalitněji a nejnákladněji odvedené práce a přispěla k tomu i její obrovitost. Titanik byl opravdu dlouhý kolos. Měřil 260 m.

 

11 zajímavých faktů o Titanicu

 

  1. Vůbec první film, který kdy byl o Titanicu natočen, se jmenoval Saved from the Titanic. Byl natočen po pouhých 29 dnech od jeho potopení. Dokonce v něm hrála i herečka, jež tuto katastrofu přežila.
  2. Na palubě Titanicu se plavilo 12 pejsků, ale přežili to pouze 3 z nich.
  3. Než byl vrak Titanicu objeven, uplynulo 73 let.
  4. V dnešní době existuje daleko větší pravděpodobnost, že se nějaká loď střetne s ledovcem.
  5. Ledovec, který Titanicu přinesl zkázu, plul v oceánu téměř 2 000 let.
  6. Na lodi pracovalo 30 strojníků a žádný z nich toto neštěstí nepřežil. Prý zůstali na svých pozicích až do úplného konce jen proto, aby Titanic udrželi v chodu. Chtěli vydržet co nejdéle, aby se stihlo zachránit co nejvíce lidí.
  7. Jaká by dnes byla cena za ten nejdražší pokoj na Titanicu? Museli byste zaplatit přibližně 2 miliony korun.
  8. Tuto katastrofu přežil i jeden jediný Japonec. Ten byl ale vyhoštěn a dokonce ho označili za zbabělce, protože nezemřel s ostatními lidmi na palubě.
  9. Po střetu s ledovcem se Titanic vznášel na vlnách ještě 2 hodiny a 40 minut, než se potopil.
  10. Hlavní pekař se těsně před onou tragédií opil. A to ho vlastně zachránilo, protože se opil tak, že dokázal přežít 2 hodiny v ledově mrazivém oceánu, ze kterého jej poté zachránili.
  11. Měly se dělat pravidelná cvičení, které měli otestovat rychlost a funkčnost spuštění člunů. To první cvičení se mělo konat 1 den před samotným nárazem. Bohužel bylo zrušeno.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Driftováni aneb k cíli zásadně šejdrem
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies