LED – posviťme si na ně

Klasickým šroubovacím žárovkám zatnula EU tipec a z obchodů mají do konce tohoto roku zmizet. Za nimi hned pomašírují halogenové žárovky třídy C - budou se moct prodávat jen do roku 2016. Takže moc možností, co si našroubovat do lampy, už nezbývá. Jednoznačným favoritem jsou LED diody.

Fotografie žárovky

Co je LED dioda

Tady krapítek zabrousíme do fyziky: světelné diody LED jsou, milí studenti, polovodičové diody vyzařující světlo. Nemají žhavicí spirálu ani výbojku, vlastní světlo vydávají malé krystalky připevněné k elektrickému obvodu. Barva světla závisí na materiálu použitého polovodiče. Neprodukují infračervené nebo ultrafialové paprsky.

Světelné zdroje LED mají nízkou povrchovou teplotu, takže mušky si o ně neopálí křidélka a vy si při výměně nemusíte balit ruku do utěrky - běžná provozní teplota je obvykle cca 60° C (to ustojíte), zatímco u žárovky několik set stupňů C, halogenka se zahřívá až na 250° C, zářivka na 60-80° C.

Výdrž

To je téma, které chlapy hodně zajímá. Takže: obyčejné žárovky mají v průměru životnost 1 000 hodin. Úsporné žárovky vydrží podle provedení 8 000 až 12 000 hodin, halogenové lampy 2 000 až 3 000 hodin. Favoritkami jsou jednoznačně ledky, které dokážou prosvítit krásných 15 000 až 25 000 hodin, ty největší frajerky mezi nimi i 50 000 hodin. Při průměrném používaní tři hoďky denně odpovídá 1 000 provozních hodin zhruba jednomu roku.

Úspora

Chytré hlavy vypočítaly, že i když ledky pořád ještě lezou do peněz, vyplatí se už dnes; návratnost, je, pravda, zatím v řádu let. Jenže odborníci to vidí optimisticky a předpokládají, že ledky budou zlevňovat a že stále více výrobců bude na trh dodávat lampy se zabudovanými diodami.

Jak je důležité míti lumeny

moderní LED osvětlení

Na obalech svítidel se dnes uvádí světelný tok v lumenech. Podle něj se dá poznat, zda je zvolená žárovka dost jasná na daný účel použití. Třeba obyčejná 60W žárovka o 710 lm se dá nahradit 12W úspornou žárovkou. Čím vyšší je hodnota v lumenech, tím větší osvětlení touto žárovkou získáte (tím více a lépe svítí). Pro hlavní osvětlení pokoje je minimum 100 lm.

Světelná účinnost

Je měřítkem ekonomičnosti. Obyčejná 60W žárovka o světelném toku 710 lm má účinnost zhruba 12 lm/W. Ledka s hodnotami 2,1 W a 65 lm ji s 31 lm/W hravě převálcuje.

LED je nej

Ledky jsou výrazně účinnější, úspornější a univerzálněji použitelné než úsporné žárovky a halogenové lampy. A my vám to dokážeme:

• Jedna bílá dioda má podle typu světelný tok 30 až 100 lumenů na watt (lm/W). Barevné ledky jsou dokonce ještě účinnější. Světelná účinnost 60W žárovky je, jak už víme, jenom mizerných 12 lm/W.

• Jedou naplno hned po zapnutí, zapínat a vypínat je můžete podle libosti, ani to s nima nehne.

• Mají mnohanásobně delší životnost než klasické žárovky, klíďo až 50 000 hodin, což je 20 až 50x vyšší hodnota než u obyčejných žárovek, hravě strčí do kapsy i zářivky a úsporné žárovky.

• Převedeno do procent: jsou o 80 až 90 % úspornější než klasické žárovky.

• Bonus navíc: jejich likvidace je ekologičtější – neobsahují totiž rtuť.

Přece jen minus…

obývací pokoj

Zakopaný pes byl v nepříjemném studeném světle ledek. To se s novými technologiemi mění, dnes už seženete LED žárovky produkující jak teplou, tak i studenou bílou. Nové ledky můžou svítit jakoukoli barvou a můžou mít jakýkoli tvar, designéři jim začínají přicházet na chuť. V jedné místnosti tak můžete mít miniaturní LED bodovky i velkoplošné stropní svítidlo.

Jestli to chcete vzít pěkně od podlahy, tak byste měli vědět, že tzv. barevná teplota světla se vyjadřuje pomocí kelvinů (K). Klasická 60W žárovka dosahuje hodnoty 2 700 K, zatímco venkovní studená bílá se pohybuje kolem hranice 5 000 K.

Ledky hrající barvami

barvami hrající ledka od Philipsu

I ty už se dají sehnat. Průkopníkem byl Philips s konceptem Living-Colors (mimochodem svítidlem roku 2008), kde čtyři dálkově ovládané diody dokážou vytvořit víc než 16 milionů odstínů barev. Za Living Colors druhé generace vysolíte necelé čtyři tisícovky. Ještě dál šel Moree: jeho LED zázrak pojmenovaný 20-01-01 dokáže pomocí dálkového ovládání vystřídat 16 různých barev. Na internetu je k dostání už za devět stovek. Investice vcelku přijatelná, zvlášť když si představíte, jak obývák hrající všemi barvami zapůsobí na dámské návštěvy.

Závit, jak se patří

U ledek si pohlídejte taky závity. Když máte v lampě obyč žárovku a chcete ji nahradit ledkou, v naprosté většině případů sáhněte po závitu E27.

Ledky v bytě

Měli byste počítat s tím, že LED dioda je obecně více bodová a nerozptyluje světlo jako klasická žárovka. Donedávna byl taky ještě problém sehnat ledku, která by nahradila 100W žárovku, to dnes už neplatí, dá se koupit model LED-E27-OV-84HS se spotřebou pouhých 13 W. Pořád ale musíte počítat s vyšší cenou, řádově ve stovkách. Ale i tak plusy převažují.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Courteney Cox opět ve filmu Vřískot
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies