LCD televize

LCD televize je technologie nové generace, která postupně nahrazuje dnes již skoro zastaralé katodové či plazmové televize. Umožňuje velmi kompaktní rozměry, má malou hmotnost a mnoho dalších výhod.

Fotografie LCD televize

Klasická televize zabírá mnoho prostoru (průměrně se její hloubka rovná délce úhlopříčky), což se se stále vyššími nároky uživatelů na plochu obrazovky není únosné. Plazma zase přináší úsporu prostoru i velmi kvalitní obraz, ale díky ohřátému plynu je nutné ji dodatečně chladit buďto pasivními či aktivními chladiči, které ji přidávají na váze.

 

S takovýmito nevýhodami se u LCD televize nesetkáte. Umožňují jak kompaktní rozměry, tak i nízkou hmotnost, čímž ji snadno zavěsíte i na zeď. Dále energetická spotřeba LCD televizí je až o 70 % nižší než u těch klasických. Neprodukují skoro žádné škodlivé záření, mají plochou obrazovku s dokonalou geometrií obratu a stabilní ostrý obraz s mnoha barvami bez blikání.

LCD televize – úhlopříčka

 

Uvažujete-li o koupi LCD televize, vybírejte velikost obrazovky, stejně jako u klasických televizí, s ohledem na vzdálenost, ze které ji budete sledovat. Platí pravidlo, že vhodná úhlopříčka televize by se měla rovnat zhruba 1/4 až 1/5 pozorovací vzdálenosti.

LCD televize – konektory

Každá LCD televize je vybavena vstupy SCART a ve většině případů také YUV. Ty novější a tím pádem dražší LCD televize mají také digitální rozhraní HDMI, jenž zajišťuje o poznání vyšší kvalitu přenášeného signálu, než je tomu u běžných analogových rozhraní.

LCD televize – tuner

U LCD televize si všímejte, jakými tunery neboli zařízeními pro příjem televizního signálu, je vybavena. Některé modely LCD televizí mají jen jeden tuner, jiné zase dva. Ty pak umožňují funkce jako je sledování dvou programů na jedné obrazovce (PIP) aj. V poslední době se vyrábí čím dál více LCD televizí s integrovaným tunerem pro příjem digitálního pozemního vysílání.

LCD televize – jak si vybrat

Při výběru LCD televize byste měli dbát na tři důležité parametry:

  • odezva (v milisekundách - čím méně, tím lépe)
  • rozlišení (čím více, tím lépe)
  • vybavenost vstupy/výstupy – výhodné je digitální rozhraní HDMI, které zaručí, že LCD televize bude dobře použitelná i za několik let

LCD televize versus plazma

Pro nezasvěcené uživatele jsou si LCD televize i plazma hodně podobné a ve vypnutém stavu je od sebe mnohdy nerozeznají. Ale i přesto se od sebe výrazně liší.

 

Plazmy oproti LCD televizím dokáží zobrazit větší počet barev, jsou dostupné ve větších úhlopříčkách, mají kontrastnější obraz a jejich pozorovací úhel není nijak omezen. Nevýhodou plazmových televizí je však vysoká spotřeba energie a pro některé i to, že se v menších úhlopříčkách než je 106 centimetrů nevyrábějí.

 

 

Naopak LCD televize jsou, co se týče energie, úspornější, ovšem nenabízí tak kvalitní obraz jako plazmy. U levnějších modelů těchto televizí je nutno počítat s počítačovým podáním barev a částečným „ztrácením obrazu”, při jeho pozorování ze strany.

 

LCD televize – budoucnost

Prodej LCD televizí stále roste a v rostoucím trendu bude nadále pokračovat. Podle analytiků se v roce 2009 stanou LCD televize populárnější než klasické katodové. Odhaduje se, že se prodá 48 % LCD televizí oproti 42 % CRT televizím a o zbytek se pak podělí výrobci plazem (7 %) a projekčních televizí (3 %). V roce 2010 budou LCD televize dominovat s 52 %.

 

Analytici však dodávají, že CRT televize stále ještě nabízí lepší kvalitu obrazu a jsou o poznání levnější než jejich LCD protivníci. V blízké budoucnosti se však parametry LCD obrazovek výrazně vylepší, současně tato technologie i zlevní a stane se tak přístupnější pro širší vrstvy obyvatelstva.

 

LCD televize – výrobci

Největším výrobce LCD televizí je společnost LG.Philips. Těsně za ní je Samsung, třetí pak čínská společnost Chi Mei a čtvrtou příčku obsadila AU Optoelectronics.

 

Nejvíce LCD televizí pochází z Jižní Koreje (44,9 %) a Tchaj-wanu (39,3 %).

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nejmodernější vychytávky na vaše kolo
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies