Krvavý diamant - The Blood Diamond

Leonardo DiCaprio se vydává po stopách obrovského diamantu, za který jsou někteří schopni zaplatit i krví bezbranných. Film se ostře opírá do nadnárodních korporací, které těží diamanty v Africe. Nebude zakázán dříve než padne poslední klapka?

Americký herec Leonardo DiCaprio při filmové roli

O čem film Krvavý diamant je

Pašerák diamantů Danny Archer (Leonardo DiCaprio) a rybář Salomon Vandy (Djimon Hounsou) vyrážejí na cestu za diamantem, který před lety Solomon našel a schoval v diamantových dolech, kde nuceně pracoval.

Děj se odehrává v době občanské války v Sierra Leone, takže během cesty k pokladu čeká oba dobrodruhy spousta nástrah. K boji o diamant i o holý život se k Dannymu a Salomonovi přidá ještě novinářka Maddy Bowenová (Jennifer Connelly) a situaci ještě komplikuje fakt, že Salomonův syn byl právě kvůli oněm magickým kamínkům unesen.

Leonardo DiCaprio v hlavní roli The Blood Diamond

Režisérem filmu je Edward Zwick, autor uznávaného snímku Poslední samuraj nebo Legenda o vášni. Projekt natáčí společnost Warner Brother v Jihoafrické republice a Mozambiku. Kromě Leoparda DiCapria, Djimona Hounsou a Jennifer Connelly si ve filmu zahraje také vynikající Stephen Collins. Miláček dámského publika, Leonardo DiCaprio, kvůli roli ve filmu výrazně nabral svalovou hmotu, takže se dámy budou mít na co dívat.

Diamantový průmysl proti Krvavému diamantu

Natáčení bylo velmi komplikované právě pro události ze Sierry Leone, které si režisér zvolil jako pozadí pro svůj příběh. Ukazují totiž, jak výnosy z prodeje diamantů financují krvavou občanskou válku v Sierra Leone. Zástupci diamantového průmyslu tvrdí, že film je zavádějící, neboť podmínky nákupu diamatů z Afriky se ve snaze tuto situaci změnit za poslední roky výrazně zpřísnily. Obávají se, že film by mohl zapříčinit propad v prodeji diamantů, kterým by byli nejvíce postiženi lidé pracující v diamantových dolech. Zástupci proto proti snímku mocně protestují.

Krvavý diamant a občanská válka v Sierra Leone

Výnosy z prodeje diamantů opravdu financovaly občanskou válku v Sierra Leone. Výtěžek putoval hlavně na nákup zbraní, které od roku 2002 vzaly život nejméně padesáti tisícům lidí. Válka patřila mezi nejkrvavější v moderní historii.

Krvavý diamant v českých kinech

Film Krvavý diamant by měl mít světovou premiéru 15. prosince 2006. Do českých kin by měl snímek dorazit začátkem příštího roku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Uvažujete o povzbuzováku v podobě viagry?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies