Krb a krbová kamna

Krby a krbová kamna už nejsou určeny jen k vytápění, ale i jako dekorace. Můžeme je mít v domě i bytě, zvolit si nejen vzhled, ale také čím si budeme přitápět. Také zbožňujete tu romantickou atmosféru, kdy oheň tiše plápolá a slyšíte jen praskání dřeva? Chcete si nějaký krb pořídit, ale v bytě si těžko budete stavět komín? Dobrá zpráva je, že to jde i bez komínu.

Fotografie zobrazující oheň v krbu

 

Před koupí se rozhodněte k jakému účelu si ho chcete pořídit. Zda budete chtít topit pouze příležitostně a mít ho jen jako dekoraci, nebo si plánujete, že vám bude sloužit jako hlavní či doplňkový zdroj tepla. Pozorně si prostudujte konkrétní krb, protože některé vás upozorní na dodatečné vytvoření přívodu vzduchu. Samozřejmě musíte dbát i na bezpečnostní opatření, kdy je nutné, zvlášť pokud vlastníte dřevěné podlahy, nezapomenout v okolí krbu mít nehořlavou podložku. Jako palivo si můžete dnes klidně pořídit biolíh, který je šetrný k životnímu prostředí, ale za to je o hodně dražší, nebo klasicky pořídíte dřevo, připojíte k plynu, anebo si vyberete z dalších druhů topiva. Některé krby lze používat, aniž byste měli komín, takže se nezapomeňte zeptat, především když si jej hodláte pořídit do bytu.

 

Kachlová kamna jsou napodobeninami starých pecí, do kterých přikládali za starých časů ještě vaši prarodiče či praprarodiče. Ačkoliv byste to jistě neuhádli, kamen tohoto typu se prodá v obrovském množství. Pokud si vyberete kamna místo krbu, bude pro vás odměnou nižší cena, snadná instalace a jsou vhodná i pro alergiky, neboť se v nich nijak nepřepaluje prach. Pokud vybíráte kamna do bytů ve vyšších patrech, poraďte se nejdříve s odborníky, zda váhu kamen unese vaše podlaha.

 

Dělení kamen

 

Kamna můžeme rozdělovat podle počtu plášťů - jednoplášťová a dvouplášťová. Kamna s jedním pláštěm vám vytopí místrnost rychleji, protože sálají zpoza skel a boků kamen. Ty dvouplášťové propouští teplo 2 způsoby - sáláním a cirkulací vzduchu.

 

Dále odlišujeme kamna teplovzdušná, sálavá a s tepelným výměníkem. Teplovzdušná umožňují cirkulaci tepla po místnosti, systém je rychlý, jednoduchý a koupíte jej levněji. Vzduch se ale rychle vysouší, což neprospívá lidem se zdravotními problémy. Sálavá patří spíše do menších prostor jako jsou například chatky. A ten poslední typ si můžete umístit do domu, připojení na bojler je snadné a také ho můžete propojit s podlahovým vytápěním a radiátory.

 

Kamna a krby mohou mít otevřený plamen, neboť je oheň uschován za sklem. Z hlediska větší bezpečnosti je lepší zvolit zasklený krb, ale jestli bude možné mít oheň pod kontrolou za sklem, to záleží na typu krbu či kamen, jenž si koupíte.

 

Přejeme vám krásné chvíle strávené v teple domova a třeba právě sledováním praskajícího dřeva s těmi nejbližšími.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Dara Rolins – krásné tělo, sexy hlas
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies