Kontrola auta před odjezdem na dovolenou

Každý by měl před odjezdem, ať už jedete na dovolenou či na delší cestu, pořádně zkontrolovat svůj vůz. Nebyl by to ten nejlepší start dovolené, kdyby se vám najednou porouchalo auto. O to horší by bylo, kdyby se to stalo v zahraničí, kde se vám to pořádně prodraží. Co byste měli zkontrolovat, abyste úspěšně dojeli do cíle i zpět domů? Zaměřte svou pozornost i na zdánlivé detaily, později se tak vyhnete nepříjemným problémům.

automobil - seat leon

 

Stav pneumatik a rezervy

 

Většina motoristů jede na cesty v autě, které má podhuštěné pneumatiky. Pokud opomenete kontrolu tlaku v pneumatikách, říkáte si o pořádný malér. Kvůli podhuštěným pneumatikám se zhorší ovladatelnost auta a poroste i spotřeba paliva. Patří mezi nejčastější příčiny nehod při cestách na dovolenou. Pokud máte plně naložené auto a k tomu se vám podhuštěné pneumatiky rychleji protáčejí, rychleji se přehřejí a opotřebují. Pak už hrozí vysoké riziko, že dojde k proražení či úplnému poškození. Takže jestli budete auto plně nakládat, raději kola nafoukněte na větší tlak než obvykle. Nezapomeňte zkontrolovat i rezervu.

 

Funkce brzd a stav provozních kapalin

 

Jestliže jste brzdy nekontrolovali už nějaký čas a jestli to je déle než 1 rok, raději jejich funkci nechte zkontrolovat v servisu. Také nezapomeňte zkontrolovat i ruční parkovací brzdu. Vyměňte i brzdovou kapalinu za čerstvou a odolnější, pokud je to nutné. Zkontrolovat byste měli i hladinu motorového oleje, chladící a brzdové kapaliny.

 

Servisní balíček

 

Kromě základních povinných věcí - výstražného trojúhelníku, lékárničky a reflexní vesty, si raději přibalte i hever, pracovní rukavice, šroubovák a další nástroje, o kterých si myslíte, že se můžou hodit.

 

Naplánujte si trasu i odpočinek a sledujte změny předpisů

 

Nikdy se nevyplatí jen tak vyjet na cestu jen s pomocí navigace. Raději se informujte i o případných uzavírkách či kolonách a počítejte i s pravidelným odpočinkem. Dělejte si přestávky každé 2 hodiny nebo i dřív. Hlavně se nepřetěžujte a dodržujte pitný režim. Vždy se informujte o aktuálních změnách v předpisech zemí, kterými budete projíždět.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Hudba budoucnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies