Komu se nelení, tomu se energie zelení

Mám pro vás jednu špatnou a jednu dobrou zprávu - celosvětové zásoby nerostných surovin stále docházejí, ale nových technologií "zelené" energie z obnovitelných zdrojů příbývá a staré se zdokonalují. Chcete vědět na čem pracují chytré zelené hlavy teď?

Fotografie nabíječky, která je zarostlá trávou

Zapřáhneme i bakterie

Zdroj: media.photobucket.comBakterie obecně nemají moc dobrou pověst, hlavně kvůli tomu že některé zlobivější z nich zabíjejí lidi a tak, ale ty hodné kolikrát dokážou úplné zázraky. Momentálně se vyvíjejí dva na sobě nezávislé způsoby výroby elektřiny, ve kterých hrají klíčovou roli právě bakterie. Jedním z nich je používání bakterií na přeměnu biomasy v butanol. Biopalivem číslo jedna je zatím etanol, ale butanol obsahuje více energie a také se dá přepravovat i pomocí již existujících ropovodů. Problém s butanolem ale až donedávna spočíval v tom, že ho bakterie vyráběly při fermentaci alias kvašení příliš malé množství v porovnání s etanolem. To ale změnil nový kmen bakterií, který produkuje butanolu až desetkrát více. Druhý a podstatně zajímavější zpúsob použití bakterií je naprosto geniální kombinací tří užitečných procesů - bakterie se už dneZdroj: therealfun.coms běžně používají k čištění vody v čističkách, ale to není všechno, co se tím dá získat. Při čištění vody totiž tyto bakterie uvolňují elektrony, které se nyní dají sbírat pomocí elektrod ponořených do takto čištěné vody. Nebo se energie může uvolnit v podobě vodíku, který se dá spalovat. Ale to ještě není všechno - zároveň se dá bakteriemi voda desalinizovat čili přeměnit ze slané na sladkou. Takto by tedy bakterie čistily a odsolovaly vodu a ještě přitom produkovaly elektřinu. Dělat elektřinu zbavováním se znečištění, to je přímo ekologův splněný sen.

 

Nebeská pumpa

Zdroj: ecowizer.comJedním z hlavních argumentů proti používání elektrických vozidel je z ekologické perspektivy to, že "elektřina" není zdrojem energie. Mít elektrický pohon v autě tedy ještě vůbec neznamená, že to bude ekologické - to záleží na tom, jakým způsobem byla elektřina vyrobena. Odpovědí na podobné výtky je právě tento skvělý vynález - Sanya Skypump je kombinací sluneční a větrné elektrárny (listy rotoru, který je poháněný větrem, jsou pokryty fotovoltaickými články, které vstřebávají sluneční světlo). To už samo o sobě je velmi chytré, ale úplně nejlepší je účel tohoto zařízení: jde o "pumpu", u které si můžete dobít své elektrické vozidlo. Díky elegantnímu a účelnému designu se dá takováto pumpa postavit skoro kdekoli, a pokud to není zrovna uprostřed hrobky, mělo by to produkovat nějaké rozumné množství elektrické energie. Například v pouštním terénu nebo na velkých otevřených prostranstvích, kterými často vedou dálnice a rychlostní silnice, ale i v městké džungli nebo ve vašem sousedství, může jít o výborný způsob jak usnadnit dobíjení všech druhů elektromobilů nebo menších osobních dopravních zařízení poháněných elektřinou.

 

Němcům se to machruje

Zdroj: qualitycoolandheatinc.comBudoucnost pro některé obce opravdu začíná už dnes a co se zelené energie týče, modelovou vesnici bychom mohli najít například v ekologií posedlém Německu. Tou je Wildpoldsried, kde produkují o 321% víc elektrické energie, než kolik sami spotřebují. Tím pádem ročně na prodeji přebytečné elektřiny vydělají 5,7 milionů euro. Elektřinu produkují v několika slunečních, větrných a malých vodních elektrárnách. Vodní elektrárny přitom zároveň slouží jako součást inteligentního protipovodňového systému. Kdyby takto fungovaly všechny obce, velké centralizované energetické koncerny s vyděračským cenovým monopolem by pravděpodobně zašly na úbytě. No schválně, představte si, že byste za elektřinu ve vaší obci neplatili, ale že by na ní vZdroj: rochelleallison.comaše obec naopak vydělávala. I to se může stát, už se současnými technologiemi. Je pravda, že je potřeba vyřešit spoustu problémů - například biopaliva mohou být nesmyslná, když jimi získáte méně energie, než kolik jste do jejich pěstování a destilace vložili. Bez ropy také bude těžší udržovat velké elektrické sítě, takže přeprava sluneční, větrné a vodní energie na velké vzdálenosti nebude moc výhodná. Nebo přeprava čehokoli jiného - bude potřeba v budoucnosti znovu začít řešit zemědělství a průmysl mnohem víc lokálně. A snížit spotřebu energie a přestat ji spalovat na úplné blbosti. Pár technologií nám zkrátka ještě chybí a spoustě lidí se nebude chtít myslet, starat se a trochu se uskrovnit, ale nakonec jsou obnovitelné zdroje naší jedinou nadějí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Comeback božské Angeliny??
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies