Komár - běž se bodnout!

Určitě už jste několikrát zažili, jak vám v noci do sladkého snění u ucha zabzučel komár. I když jste se stokrát přesvědčovali, že toho malého otravu necháte být, nakonec vám nezbylo nic jiného, než vstát, rozsvítit a zahájit nekonečný lov.

Fotografie komára

Komár - parazit v ložnici

Jestliže jste narazili ve vašem příbytku na komára, respektive on narazil na vás, jednalo se zcela určitě buď o komára písklavého, který je nejrozšířenější nejen u České republice, ale na celém světě nebo o jeho kolegu z čeledě komárovitých tzv. komára útočného. To je právě ten protiva, který vám pije krev obrazně i doslova.
Komár písklavý se objevuje úplně nejčastěji v blízkosti jakékoliv vody a to nějčastěji v období od dubna do října. Jeho pronikavý bzukot nebo spíše pískot na sklonku dne je znamení, že noc bude dlouhá a lovecká.

Komár - raději byste ho oženili

Tedy raději vdali. Protože ten hmyz, který vyhledává na vašem těle optimální místo pro vpich a následné vysávání, je komáří samička. Jestliže nás její zvuk přinejmenším rozčiluje, některé labilní jedince přímo děsí, komáří samec je tímto pískotem nesmírně potěšen ba až vzrušen a při správném kmitočtu partnerčina bzučení by se mohl přetrhnout (pokud to teda neuděláme za něho zručným úderem).
Jestliže si samička ráda pochutná na krevním vzorku všech typů, komár má raději pylový nektar, který zřejmě nasává s velkou oblibou, čímž se vysvětluje jeho zmatené a neuspořádané poletování, pokud si na něj v ložnici posvítíte.

Komár - obludy z močálů

To je ostatně jediná trvalejší slast, které mohou samečci dosáhnout. Jestliže totiž dojde ke spojení se samičkou, tak se tak stává za letu a poté se komár odebere na věčnost (poté zřejmě nastavá ta situace, kdy muška žalem pláče na dvoře, ale to je jiná píseň).
Komářice písklavé se pak na zimu přesunou do sklepa nebo jeskyně, či jiného výklenku, odkud na jaře vylétají a hledají stojaté vody. Na jejich hladinu poté kladou vajíčka, které se promění v larvy. Ty visí jakoby na vodní ploše a dýchají pomocí jakéhosi sosáku-trubičky vzduch shora. Komár útočný se rodí v ještě zatuchlejších tůních a močálech, stačí mu však třeba i polní proláklina zaplněná vodou.

Komár vers. repelent - jak zatočit se sosáky (doma)

Ochranu proti komárům bychom měli rozlišovat na naše zeměpisné pásmo a odlehlejší země. U nás by k prevenci proti komářímu kousnutí měly stačit v první linii sítě do oken a dveří a ve druhé fázi účinný repelent. Osvědčují se taky odpařovače látek, které hmyz omračují nebo přímo hubí. Tyto insekticidy však nemusí být leckomu příjemné, někteří lidé mohu mít i zdravotní potíže.
Proti komárům by mohla pomoci i konzumace vitamínu B, který dodává lidskému potu jiné složení, po kterém komáři zrovna neprahnou. Nelze než vypíchnout, že hodně vitamínu B se vyskytuje zejména v pivu, takže muži - váš plůtek na účtence nesvědčí v letních měsících o ničem jiném, než o uvážené prevenci proti bodavému hmyzu.
Dalším zlozvykem, který proti komárům funguje dokonale, je kouření a cigaretový dým, případně dým bramborové natě, dýmovnice a oheň a dým odlétavající od podrážek při útěku z místnosti zaplavené bzučícími a krvelačnými létavci.

Komár vers. očkování - jak zatočit se sosáky (zahraničí)

Pokud však opouštíte zemi českou a míříte do exotických krajů, jenom síť a lehké elemka vám nemusí stačit. Zde by se mohlo komáří bodnutí projevit i jinak, než jen zarudlou kůží a pár hodin trvajícím svěděním. Hmyz zde může často přenášet různé nemoci, a proto je dobré se nechat před těmito výpravami očkovat a zároveň daleko důsledněji dodržovat pravidla ochrany proti těmto miniaturním Drákulům.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Comeback božské Angeliny??
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies