Kofein - povolená droga

Pokud byste hledali neužívanější povolený stimulant, určitě byste dříve či později narazili na kofein. Ne nadarmo, když jsme unaveni, popíjíme různá presa, nesca, koly, kofče a čajíčky, abychom našemu organismu dali životadárný impuls.
Detailní pohled na zrnka kávy

Kofein není jen káva

Tato látka patří původně mezi alkaloidy a člověk a především ten pracující a studující ji používá především z toho důvodu, že dokáže patřičně rozproudit centrální nervovou soustavu, zbystřit jeho pozornost a pomoci se zkoncentrovat. V našich krajích je kofein spojený zpravidla s ranním hrnkem horké kávy, ovšem nesmíme zapomínat, že se nachází nejen v kolových nápojích a kakau, ale také v čaji. Vypraví se, že první povzbuzující účinky kofeinu, respektive kávy pozoroval už kdysi dávno jeden pastevec, jehož ovce během dne okusovaly listy kávovníku. Pasáček se poté nestačil divit tomu, jak jsou jeho zvířata stále živá a čiperná.

Kofein jako droga

Názory na působení kofeinu na lidský organismus se u každé skupiny odborníku liší, ale všichni se shodují v tom, že zvýšená dávka už se může stát drogou. Ve své nejčistší podobě se kofein vyskytuje jako bílý prášek a má hořkou chuť. Pokud ho vypijete v kávě, jeho účinky by se měly projevit do pár minut, jestliže si dáte například zelený čaj, projeví se až téměř za hodinu. Není sporu o tom, že čaj je pro vstřebávání kofeinu daleko vhodnější neboť káva může obsahovat díky pražení i karcinogenní látky.

Kofein - účinky

Kofein kromě zmíněné stimulace centrálního nervového systému způsobuje zvýšení srdeční činnosti i krevního tlaku a může způsobit překyselení žaludku. V každém případě odvodňuje organismus. Na druhou stranu přispívá k tomu, abychom měli více energie, protože díky němu svaly, které jsou v činnosti, využívají tělesný tuk jako energetický zdroj. Myslím, že není třeba zdůrazňovat, jak se tato skutečnost dá využít při hubnutí.

Kofein a abstinenční příznaky

Jestliže chceme požívat kofein v rozumných dávkách, neměla by naše konzumace kávy přesáhnout denně tři šálky. Pokud si dopřáváme více množství této povolené drogy, měli bychom v případě jejího vysazení počítat i s abstinenčními příznaky. Ty se projevují únavou, nervózním chováním nebo třeba bolestmi hlavy. Nejjednodušším receptem, jak těmto abstinenčním příznakům předejít, je postupné snižování množství kofeinu. Neměli bychom totiž zapomenout, že pití nadměrného množství kávy může způsobit například i infarkt a při odvodňování organismu by mohly být postiženy i naše ledviny. A pakliže si dopřejete kafíčko jako prostředek na zahnání opilosti, počítejte s tím, že v tomto případě je kofein naprosto neúčinný.



Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Driftováni aneb k cíli zásadně šejdrem
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies