Samuraj.cz

Klub poslední naděje

Barbora Šumná

Co byste dělali, kdybyste zjistili, že Vám zbývá 30 dní života? Někteří by si začali užívat svůj život na plno, jiní by upadli do těžké deprese. Obě z těchto skupin by však dříve či později začali podnikat všemožné kroky k tomu, aby svůj odsud zvrátili. Jenže, co když tou zákeřnou nemocí, která by Vás sužovala, byl AIDS?

V životě obyčejného elektrikáře často chybí dostatek vzrušení a adrenalinu, proto si jej Matthew McConaughey v roli Rona Woodroofa ve filmu Klub poslední naděje dopřává příležitostnou účastí v rodeu, černými sázkami, alkoholem a nespoutaným sexem. Dalo by se říci, že si Ron svůj život užívá naplno. Zvrat nastává ve chvíli, kdy se dostává do nemocnice, kde mu lékaři sdělí, že v jeho krvi byl nalezen virus HIV a zbývá mu 30 dní života. Přestože první Ronova reakce je plná nesouhlasu a agrese, brzy si uvědomí, že odmítavé chování nic nezmění a rozhodne se bojovat. Přes veškerou snahu mu lékaři odmítají pomoct, proto se Ron rozhodne bojovat s nemocí na vlastní pěst.

Vzhledem k absenci schválených léků se začne zamotávat do obchodování na černém trhu. A protože již nemá co ztratit, rozhodne se nelegální léky pašovat do USA a zbohatnout. Obchodování s těmito léky však není jednoduché, spojencem Rona se proto stává Ray, transexuál, který trpí stejnou nemocí a má mnoho kontaktů na další nakažené. Společně založí Dallas Buyers Club, společnost pro prodej neschválených léků. Ronova touha po životě je natolik silná, že překonává další a další osobní i právní překážky. Ron si uvědomuje, že je to jeho poslední šance, poslední naděje. Rayova touha po životě však není tak silná a mnohokrát ve svém úsilí vyléčit se selže. Naštěstí je tady stále Ron, který mu vždy přispěchá na pomoc a znovu jej postaví na nohy.

Příběh inspirovaný skutečnou událostí je nejen o touze přežít za jakoukoli cenu, ale také o přátelství a vzájemné pomoci. Je to svědectví o nesmyslnosti sankcí za snahu přežít, o vzepření se systému, který se opírá o pseudohodnoty.

Ve filmu dochází k velmi složité charakterové změně homofobního křupana ve statečného muže, který „na smrtelné posteli“ nachází pravou podstatu života a dává naději nejen sobě, ale i dalším lidem, kterým lékaři nemohou pomoct.  

Matthew McConaughey byl vždy spíše hodnocen jako ideální herec pro nenáročné romantické komedie, avšak ve filmu Klub poslední naděje dokázal, že se jedná pouze o předsudek společnosti. Brilantně sehraná postava Rona ho však stála velké úsilí. Kromě opravdu těžkého pochopení lidí s diagnózou HIV musel zhubnout přes 20 kilogramů. Zaslouženě byl za tuto roli oceněn Oskarem.

Klub poslední naděje opravdu stojí za obětování vašeho volného času, a pokud si to ani po přečtení této recenze nemyslíte, po zhlédnutí traileru určitě změníte názor.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.