Klub poslední naděje

Co byste dělali, kdybyste zjistili, že Vám zbývá 30 dní života? Někteří by si začali užívat svůj život na plno, jiní by upadli do těžké deprese. Obě z těchto skupin by však dříve či později začali podnikat všemožné kroky k tomu, aby svůj odsud zvrátili. Jenže, co když tou zákeřnou nemocí, která by Vás sužovala, byl AIDS?

Titulní plakát k filmu Klub poslední naděje

V životě obyčejného elektrikáře často chybí dostatek vzrušení a adrenalinu, proto si jej Matthew McConaughey v roli Rona Woodroofa ve filmu Klub poslední naděje dopřává příležitostnou účastí v rodeu, černými sázkami, alkoholem a nespoutaným sexem. Dalo by se říci, že si Ron svůj život užívá naplno. Zvrat nastává ve chvíli, kdy se dostává do nemocnice, kde mu lékaři sdělí, že v jeho krvi byl nalezen virus HIV a zbývá mu 30 dní života. Přestože první Ronova reakce je plná nesouhlasu a agrese, brzy si uvědomí, že odmítavé chování nic nezmění a rozhodne se bojovat. Přes veškerou snahu mu lékaři odmítají pomoct, proto se Ron rozhodne bojovat s nemocí na vlastní pěst.

Vzhledem k absenci schválených léků se začne zamotávat do obchodování na černém trhu. A protože již nemá co ztratit, rozhodne se nelegální léky pašovat do USA a zbohatnout. Obchodování s těmito léky však není jednoduché, spojencem Rona se proto stává Ray, transexuál, který trpí stejnou nemocí a má mnoho kontaktů na další nakažené. Společně založí Dallas Buyers Club, společnost pro prodej neschválených léků. Ronova touha po životě je natolik silná, že překonává další a další osobní i právní překážky. Ron si uvědomuje, že je to jeho poslední šance, poslední naděje. Rayova touha po životě však není tak silná a mnohokrát ve svém úsilí vyléčit se selže. Naštěstí je tady stále Ron, který mu vždy přispěchá na pomoc a znovu jej postaví na nohy.

Ron Woodroof

Příběh inspirovaný skutečnou událostí je nejen o touze přežít za jakoukoli cenu, ale také o přátelství a vzájemné pomoci. Je to svědectví o nesmyslnosti sankcí za snahu přežít, o vzepření se systému, který se opírá o pseudohodnoty.

Ve filmu dochází k velmi složité charakterové změně homofobního křupana ve statečného muže, který „na smrtelné posteli“ nachází pravou podstatu života a dává naději nejen sobě, ale i dalším lidem, kterým lékaři nemohou pomoct.  

Matthew McConaughey byl vždy spíše hodnocen jako ideální herec pro nenáročné romantické komedie, avšak ve filmu Klub poslední naděje dokázal, že se jedná pouze o předsudek společnosti. Brilantně sehraná postava Rona ho však stála velké úsilí. Kromě opravdu těžkého pochopení lidí s diagnózou HIV musel zhubnout přes 20 kilogramů. Zaslouženě byl za tuto roli oceněn Oskarem.

Klub poslední naděje opravdu stojí za obětování vašeho volného času, a pokud si to ani po přečtení této recenze nemyslíte, po zhlédnutí traileru určitě změníte názor.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

S Teslou je sranda
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies