Klimatizace a ventilátory do bytu i do práce

Klimatizace je záchrana pro mnoho lidí uzavřených nejen v kancelářích, ale i v bytech a autech. Jak tento úžasný vynález funguje a podle čeho se rozhodovat při jeho koupi? Pokud nesnesete klimatizaci,  příchází v úvahu ještě ventilátor, ten v horku umí udělat také dobrou službu. 

Fotografie stupnice na teploměru

klimatizaceKlimatizace jako pomocník do bytu i do práce

Klimatizace je zařízení, který je vytvořen a nastaven tak, aby vysával teplo z místnosti a pomocí chladící procesu vracel dovnitř chladný.

Klimatizace a výměna vzduchu

V posledních letech je čím dál více kladen důraz na utěsňování mistností. Teplo je drahá záležitost a nikdo si nemůže dovolit ho nechat jen tak uniknout. Jenže utěsněním místností a nedostatečným větráním se omezuje přirozená cirkulace vzduchu. Klimatizace je řešením této zapeklité situace.

Klimatizace do kanceláře

Máte v místnosti hodně počítačů, nemáte přímé okno do vaší místnosti či dokonce obě varianty? V tom případě je pro vás klimatizace to pravé. Počítače, ač se to nezdá, vydávájí poměrně slušné množství tepla a teď určitě rádi cítíte to teplo, které z něj vychází. V kombinaci s více lidmi v jedné kanceláři se stává ze vzduchu mix alergenů, který způsobuje syndrom nezdravých budov. Klasické větráky vám nepomohou, protože ty jen rozvíří horký vzduch kolem, ale nepomohou ho ochladit.

Klimatizace do bytu

Větráte pouze otevřením okna? V horku si moc nepomůžete, protože je dokázáno, že kolem panelových domů stojanový ventilárorobíhá vzduch oteplený od fasády a když otevřete okno, vnikne k vám právě ten.

Klimatizace a vlhkost

Otázku, kterou nemůžeme pominout při otázce klimatizace a větrání vzduchu je jeho vlhkost. Ta je pro člověka ideální přibližně při 55—70 procenty. Jenže jak možná víte, vhlké a nevětrané prostředí prospívá mikrobům, plísním a bakteriím. A přitom se v pouze v jedné desetině společností větrá pravidelně a dostatečně. Kvalita vzduchu a náš organismus tím samozřejmě trpí.

Klimatizace – jak funguje?

Jednoduše řečeno, v přístroji je místo, kde dochází k proměně chladícího prostředku z kapalné podoby na plynnou. To ovšem vyžaduje hodně teplého vzduchu z okolí, který je tímto způsobem vlastně vysáván z místnosti. Chladící prostředek v plynném skupenství se pak dostává do druhé části, kde je naopak opět zkapalňován, přičemž se odebírá chladnější vzduch a vzniká teplo, které je opět šířeno do okolí. Proto má klimatizace ve většině případů dvě části, jednu venku a druhou vevnitř.
Proces se dá také obrátit, takže v zimě se venku kapalina „ohřeje” a tento teplý vzduch se pak dostává do místnosti při jejím zkapalnění.

Brácha ventilátor

Pokud máte s klimatizací jakýkoli problém, můžete si od horka pomoci alespoň ventilátorem. Nabízí se hned několik možností výběru. Mezi ty nejoblíbenější patří volně stojící ventilátory s otočnou hlavou. Okouzlí vás nejen přívalem příjemného vzduchu, ale také zajímavým designem. Do stropu či na zeď si můžete nechat zabudovat axiální ventilátor. Poslední možností je pak stropní ventilátor. Teď už jen aby se oteplilo a můžeme si ventilátory a klimatizace užívat do sytosti.

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Procesory budoucnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies