Klíček

Celovečerní debut Jána Nováka s názvem Klíček je inspirován postavou vyšetřovatele státní bezpečnosti Aloise Grebeníčka. Nízkorozpočtový snímek vstoupí do čekých kin již 13. srpna.

Propagační plakát na film Klíček

Informace o filmu

Celovečerní debut Jána Nováka s názvem Klíček je inspirován postavou vyšetřovatele státní bezpečnosti Aloise Grebeníčka. Podle vyjádření Miloslava Ransdorfa (KSČM) měl ve věznici v Hradišti působit Bohumil Grebeníček, který není otcem funkcionáře KSČM Miroslava Grebeníčka. Jedná se prý o záměnu jmen.

Archivní materiály však dokazují opak. Brutální Alois Grebeníček o svém působení ve vězení v Hradišti několikrát napsal - včetně žádostí o přídavky na syna Miroslava. Mimoto získal několik finančních odměn za „zneškodnění" a „likvidaci teroristických band". „Je těžké si představit, jakého utrpení byla věznice v Hradišti svědkem.

Při natáčení na autentických místech, kde Grebeníček mučil své oběti, byla cítit mrazivá atmosféra na každém kroku," říká Petra Vlčková, která si zahrála ve filmu hlavní ženskou roli. „Alois Grebeníček strávil válku v Buchenwaldu a Osvětimi, kde byl svědkem nepředstavitelných zločinů. Přesto se po válce nevrátil k řeznickému řemeslu, ale rozhodl se v bestiálních praktikách pokračovat jako komunista," dodává producent snímku Pavel Paleček.

V roce 1990 proti němu svědčilo přes 40 pamětníků, na nichž dělal pokusy s elektrickým proudem. Dnes jsou naživu už jen tři. Jeho syn se stal předsedou KSČM až o mnoho let později, díky čemuž se o kauze začalo psát.

Ve snímku ztvárnil hlavní roli Jan Přeučil, jehož otec byl odsouzen s Miladou Horákovou. Na rozdíl od ní nebyl popraven, ale odseděl si „pouhých" 15 let. „Z úcty k tátovi jsem se vzdal honoráře", říká Přeučil a dodává: „Podobné věci se dějí stále, ač ne v České republice, a musíme si je proto připomínat".

Jaké účinky může mít elektrický proud na vaše tělo, se dočtete mimo jiné na oficiálních stránkách filmu www.klicek.com. Ďábelského vyšetřovatele Grebeníčka si zahrál letošní nositel Thálie Norbert Lichý.

Film vypráví příběh milenců Kuby (Tomáš Šulaj) a Minky (Petra Vlčková), kteří se přenesou v čase ze současnosti do dob stalinismu a zažijí Grebeníčka „naživo". Nízkorozpočtový snímek vstoupí do kin 13. srpna.

Scénář:

Ján Novák, Šárka Horáková

Režie:

Ján Novák

Kamera:

Patrik Hoznauer

Zvuk:

Marcel Weis

Hrají:

Norbert Lichý, Petra Vlčková, Jan Přeučil, Tomáš Šulaj, Stanislav Zindulka

Film je do 12 let nevhodný

Žánr:

thriller

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nejbizarnější náboženství světa
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies