Káva, alkohol a čaj nejsou zbraně proti žízni

Dodržování pitného režimu je především v letních měsících základem správného fungování našeho organismu. Kolik vody bychom měli vypít? Je vhodnější čistá voda, minerálky nebo dokonce pivo?

Záběr na sklenici vody

Pitný režim - lék na únavu

Lidský organismus je zavodněn zhruba ze dvou třetin. Pokud dojde ke snížení stavu vody v našem těle, poznáme to velice rychle. Jsme unavení, nemyslí nám to a pobolívá nás hlava. Správný pitný režim bychom měli dodržovat neustále, nejen tehdy, když jsme vystaveni vysokým letním teplotám nebo absolvujeme fyzickou námahu. Přitom většina z nás, aniž si to uvědomuje, do sebe tekutiny neustále dostává.

Káva, alkohol a silné čaje odvodňují

Každopádně bychom se při zahánění žízně měli vyvarovat nápojům obsahujícím kofein, alkohol a rovněž se nedoporučuje ani čaj. Ty všechny totiž způsobují, že se organismus ve výsledku odvodňuje. Na druhou stranu není pravda, že by člověk měl denně vypít dva až tři litry čisté vody.
Tekutiny totiž obsahují nejen další nápoje od minerálek po mléko, ale i polévky a ovoce a zelenina. To vše je potřeba započíst do denního přísunu vody. Není tedy třeba si úzkostlivě hlídat s odměrkou v ruce množství vypité čisté H2O. Jediným pravdivým tvrzením však zůstavá, že čistá voda by při správném pitném režimu měla hrát prim, protože neškodí při trávení a "čistí" zevnitř naše tělo.

Nečekejte na žízeň ...

... to už je totiž většinou pozdě. Pocit žízně totiž znamená, že organismus je dehydrován. V případě, že si vaše tělo tekutiny už vyžaduje, není dobré vypít najedou mnoho nápoje. V ideálním případě by člověk měl pít po malých sklenkách a častěji neboť tělo vstřebá asi litr tekuny a zbytek zůstává v zažívacím traktu jako přítěž.
Rovněž se by člověk měl více pít například při bolestech hlavy, protože tím ředí svou krev, která poté méně tlačí v cévách. V tomto případě se však nedoporučují tekutiny s umělými sladidly.

Minerálky je třeba střídat

Pokud holdujete často minerálním vodám i v tomto případě se doporučuje tyto nápoje střídat. Každá minerálka totiž obsahuje jiné množství látek a pokud pijete pouze jeden druh, může se stát, že vám některé prvky budou v tělě chybět a jiné zase přebývat.
Stále je to však lepší varianta, než hasit žízeň pomocí slazených limonád či kolových nápojů. Ty totiž sice mohou přinést krátkodobý vzrůst vaši energie, ale špatně působí na vaše zdraví. Lepší jsou ovocné džusy, které je vhodné ředit s čistou vodou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Mylène Farmer – Francouzka, která se ráda svléká
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies