Kam na správnou dovolenou sám

Práce už vám leze na mozek (nebo vám přestává stačit), rodina je otravná (nebo žádnou nemáte), zrovna jste vypadli ze vztahu (nebo jste z něho už moc dlouho)... Potřebujete si prostě vyčistit hlavu, potřebujete něco zažít, potřebujete něco nového. Potřebujete dovolenou.

Muž potápějící se v moři

Návrat ke kořenům

horyKdyž má člověk pocit, že nemůže volně dýchat, nebo když dýchá, ale přesto se necítí naživu, není nic logičtějšího, než vydat se někam do přírody. Na rozdíl od civilizace se tam obvykle opravdu dá najít čerstvý vzduch, klid, slunce a mnoho dalšího. Samozřejmě záleží na vaší povaze a na vašich prostředcích – na tom, co máte rádi a co si můžete dovolit. Máte-li rádi hlavně ten klid, rovnou se nabízí zajet si někam zarybařit. K potoku, k řece, k rybníku, k jezeru, k moři. Vyberte si jednoduše vzdálenost od lidí, způsob dopravy a velikost ryb a v každém případě s sebou vemte pořárybařenídné zásoby českého piva. Pokud máte větší prostředky a ryby pro vás nepředstavují dostatečně úctyhodného protivníka, zajeďte si třeba do Afriky na opravdový lov. Pokud máte zvířata v oblibě živá a baví vás turismus, vyražte na delší procházku, běh nebo cyklistický výlet, ať už českými luhy a háji nebo po Evropě. Jestli se přitom neradi držíte při zemi, zabalte si ještě horolezeckou výbavu. Pokud si opravdu hodně věříte, zamiřte místo na Sněžku do Nepálu a navštivte buddhistický chrám. Pokud chcete navíc vidět hvězdy, taková jihoamerická náhorní plošina ve výšce několika tisíc kilometrů pokrytá obrazci pro Bohy, které jsou viditelné jenom z letecké výšky, poskytne možná nejen to, ale i nějaké to tajemno. Jenom proboha nejezděte do turisty zamořených evropských muzeí a architektonických památek, to už můžete jet rovnou na dovolenou do McDonald’s.

 

Honba za adrenalinovým extrémem

skydivingNěkomu ale mnohem víc než klid svědčí pořádná adrenalinová jízda. Vždyť nikdy se člověk necítí tak naživu, jako když zrovna může každou chvíli umřít. Existují bezpečnější a nebezpečnější nebezpečné zážitky, a něco už je opravdu hazard. Někomu stačí bungeejumping, jinému seskok s padákem z letadla a někdo se spokojí tak možná se skokem z padesátimetrového útesu do moře. Jestli zrovna nejste fandové padání, mohli byste zvážit třeba surfing, skoky na vodních lyžích nebo potápění, případně v zimě lyžování nebo snowboarding. Jestli zrovna nejste fandové vody, můžete třeba posunout turismus na další úroveň – vydat se do správně extrémních podmínek. Ať už ale půjde o Antarktidu nebo o Saharu, kupte si radši na cestu hodně silný opalovací krém. Podmínky ale nemusí být extrémní jenom ve smyslu divoké přírody. Pokud opravdu toužíte po adrenalinovém zážitku, zarezervujte si letenky do nějaké politicky ne úplně klidné oblasti. Jenom se pak nedivte, kdyby vás náhodou unesli a plánovali poslat zpátky po částech. Ale bez toho by to právě nebyl ten správný adrenalin. Každopádně nepodceňujte při výpravě do zemí třetího světa zdravotní přípravu – proti rozsekání mačetou sice očkování neexistuje, ale proti malárii a podobným ne zrovna příjemným chorobám ano.

 

Sám uprostřed dění

tanec na plážiJeště je ale možné, že se držíte hesla „místo je jen tak dobré, jako lidé, kteří tam žijí“. Pokud pro vás představuje nejlepší relax poznávání exotických kultur, asi byste se měli vydat někam, kde to opravdu žije. V takovém New Yorku najdete opravdu všechno, navíc jak se říká, je to město, které nikdy nespí, a to se taky počítá. Pokud to je na vás příliš moderní lokace, zkuste Asii nebo střední Ameriku. V takovém Thajsku, Indii nebo Mexiku určitě najdete mnoho netradičních kulturních zážitků – pestrou kuchyni, živou hudbu, krásné ženy. Jestli jste víc zaměření na high-tech hračky, volbou číslo jedna je určitě Japonsko, jestli jste orientovaní poněkud více dozelena, Jamajka nebo Nizozemí určitě nebudou k zahození. Na naší planetě je zkrátka spousta velmi barvitých míst, kde se dají potkávat zajímaví lidé a podnikat podivuhodné věci, a úplně vám k tomu postačí přivézt tam sebe. Nemáte-li moc peněz, nevadí, zkuste jet stopem a domluvit si nocleh pomocí tzv. couch-surfingu (výměna gauče za gauč). Kdo ví, třeba se pak taková dovolená pro vás stane novým životem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Mylène Farmer – Francouzka, která se ráda svléká
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies