Kabát - zapovězená skupina

Na počátku devadesátých let se vydávaly desky jako na běžícím pásu. V podstatě, kdo uměl jenom trochu hrát, měl šanci vydat album. Mezi relativně neznámými kapelami, které však už měly pár let za sebou, byli i tepličtí Kabáti.

Fotografie členů hudební skupiny Kabát

Kabát - kovbojové z Teplic

Ač se začali prosazovat až na začátku devadesátých let, základní osa Kabátu vznikla už v roce 1983, kdy se baskytarista Milan Špalek a kytarista Tomáš Krulich rozhodli rozjet metalovou kapelu.

Tehdy byl v kurzu thrash metal a to znamenalo věčné potíže ze strany úřadů a kulturních komisí. Navíc se tehdy většina členů nevyhla základní vojenské službě, čímž se činnost skupiny značně rozkouskovala a věčně se měnilo obsazení.

Svižný porevoluční rozjezd Kabátu

Kolem roku 1990 se však sestava Kabátu definitivně ustaluje na pětici Josef Vojtek (zpěv), Tomáš Krulich (kytara), Ota Váňa (kytara), Milan Špalek (baskytara) a Radek Hurčík (bicí). Protože doba je uvolněná a všichni nejen v hudbě mají hodně elánu, už v roce 1991 vydávají první desku Má jí motorovou.

Sice bylo od počátku evidentní, že se kapela nebude rozhodně brát až tak vážně, ale mravokárci už zvedali prst. Kabát dostal nálepku přisprostlé primitivní zábavovky a každý čekal, že jako mnoho dalších se za ním zavřou české hudební vody.

Ako všetky prekabátit

Tehdy však přišel první zásadní zlom, který ukázal, že tenhle Kabát bude viset navzdory kritikům na svém rockovém hřebíku déle než všichni čekali. Po desce Živě, což je spíše dokumentární odkaz té doby, totiž pětice vydává druhou desku Děvky, ty to znaj a najednou je Kabátu všude plno. A buď se o nich mluví v superlativech nebo s patřičným despektem.

Tepličtí totiž v žádném případě nerezignovali na lidovou mluvu, ale zároveň vytvořili skladby, z nichž většina s úspěchem téměř zlidověla, což podtrhl i obal od populárního Petra Urbana. Čím více sílily výtky na adresu jejich textů, tím více příznivců přicházelo Kabátům na chuť. Po koncertě Kabátu vás jistě nepřejde chuť zakotvit va vaší oblíbené hospůdce a dát si něco dobrého.

Skupina v country kabátu

Kapela však neřešila ani své kritika ani svou vzrustající popularitu a o rok později připravila desku Colorado. A poprvé se ji podařilo částečně zavřít svým odpůrcům ústa, protože titulní skladba výrazně prorazila a Kabát už i v oficiálních médiích nebyl jen spolkem pro bandu opilých primitivů, jak byla kapela stále prezentována. I Kabáti umí zvládnout kocovinu na jedničku!

Svoji úspěšnou tříletku završili v roce 1995 možná trochu narychlo upečeným albem Země plná trpaslíků, z něhož se paradoxně uchytila srandička Láďa.

Čert i Kabát jedou

Na další desku si přiznivci a odborná kritika museli počkat až do roku 1997. Kabát si přece jen potřeboval po hektickém období trochu odpočinout a hlavně bylo třeba zapracovat na zvuku.

Podařilo se to ve spolupráci s Milošem Dodo Doležalem a tepličtí opět postoupili o další stupínek výš. To už se jejich popularita však rozrostla opravdu do všech společenských pater a po další desce MegaHu už Kabát poslouchali jak rockeři tak třeba i podnikatelé.

Když se skupině Kabát valí nápady

Úspěšné desetiletí měla završit plánovaná best of kolekce. Na tu měl Kabát dodat dvě tři nové skladby. Pánové však při skládání těchto bonusových kousků zjistili, že jim se jim nové nápady přímo hrnou z hlav a nakonec místo výběru přichystali další řadové album, pojmenované po vzoru tehdejší reklamy mobilního operátora Go, Satane, Go. 

V té chvíli se z nich už staly rockové stálice. Sice se jim stále nedostávalo podpory v tisku a televizi, ale jejich koncerty byly čím dál větší a často se stávalo, že na pokladnách visela cedulka - vyprodáno.

Starý dobrý Kabát

Výběr vyšel až nakonec o rok později, ale shodou výše zmíněných okolností nemohl být lépe naplánovaný. Několik desítek týdnů se držel na špici prodejnosti, stejně jako DVD. V současnosti prodej bestofky atakuje hranici 130 tisíc nosičů.

Fenomén Kabátu museli uznat i jeho zarytí nepřátelé. Teplický kvintet na úspěch Suma sumárum navázal zatím poslední řadovkou Dole v dole, která se vezla na všeobecné eufórii. Turné, které následovalo po desce patřilo k dosud největším a nejnákladnějším, jaké české pódia zažila.

Kabát momentálně dokončuje svou novou řadovku, která by měla vyjít během podzimu. Nenechte si ji ujít...

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Rytmusovy zlatokopky - tlachy nebo realita?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies