Jizvy jako ozdoba

Lidé mají odedávna potřebu zkrášlovat se, a to někdy neobvyklými a bolestivými způsoby. Tetování už ale dávno není ničím zvláštním. Novinkou je ozdobné jizvení kůže.

Fotografie nahého ženského těla s červeným tetováním na levém boku

Je libo pár jizev?

Skarifikace je způsob zdobení kůže, kdy se vypalováním, řezáním či vyřezáváním kůže vytvoří jizvy v určitých obrazech či symbolech, stejně jako tetování. Někdy se používá i leptání.

Skalpel nebo oheň?

Zatímco při vytváření jizev skalpelem dochází ke krvácení, při vypalování se okamžitě stáhnou cévy a rána nekrvácí. Vypalování se ale hodí jen pro některé motivy. Vypaluje se buďto nažhaveným plíškem nebo nástrojem podobným pájce.

Jizvení jako rituál i rebelie

V dávných dobách se vypálenými jizvami označovali otroci a kriminálníci. Dodnes si jizvy úmyslně způsobují některé domorodé kmeny – jizva bývá znamením dospělosti, víry nebo určitého postavení ve společnosti.

Proč se ale k tomuto typu trvalé tělesné modifikace vrací i civilizovaní lidé? Důvodem bývá touha po něčem novém, touha šokovat a odlišit se. Dobrovolné zjizvení podstupují zejména lidé, kteří pozitivně vnímají bolest – během skarifikace jsou uvolněny endorfiny, jenž mohou vyvolat pocit euforie.

Nebezpečí skarifikace

Při skarifikaci dochází k odkrytí podkožní tkáně, která je pak náchylnější k infekci. Nástroje pro práci by proto měly být speciální zdravotnické a především sterilní. Ten, kdo skarifikaci vykonává, musí dobře znát anatomii lidské kůže, aby omylem nezajel skalpelem do masa. U některých lidí vzniknou při hojení jizev keloidy – vystouplá tkáň, díky které může být jizva i centimetr vysoká. Pokud je ale práce provedena dobře, rána se obvykle rychle potáhne strupem a infekce se dovnitř nedostane. Velmi nebezpečné je řezání přes znaménka – může skončit i rakovinou kůže!

Než se rozhodnete pro jizvy..

Přestože je skarifikace bolestivá metoda, dá se vydržet. Problém nastává většinou jen tehdy, vybere-li si klient náročný motiv, jehož zhotovení trvá dlouho. Dlouhodobá bolest člověka vyčerpává. Je také třeba si uvědomit, že zatímco tetování lze (těžko, ale přece) odstranit, jizvy zůstávají na celý život.

Kde a za kolik se můžete nechat zjizvit

Cena se pohybuje od 700 Kč za malé vzory až do 7 000 Kč za vzory velké. U nás se můžete nechat zjizvit v tetovacím salónu Hell v pražských Holešovicích.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

SOUTĚŽ o parfém Calvin Klein ENCOUNTER
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies