Jeep - legendární čtyřkolka

Jestliže s oblibou sleduje seriál M. A. S. H., určitě si všimnete, že se jeho protagonisté často shánějí po džípu. Není divu, toto terénní vozidlo vzniklo pro potřeby americké armády. Dnes už však znamená značka Jeep kromě pohybu ve volné krajině i luxus.
Výjezd do kopce terenního automobilu Jeep 4

Jeep - auta pro zásobovače

Tohle legendární pojmenování se objevilo v roce 1940, kdy americká armáda potřebovala nové lehké terénní vozy pro své zásobování. Vypsala tedy soutěž a přihlásily se ji dvě firmy - Bantam a Willys Overland.
Přestože bylo původně rozhodnuto, že auta bude konstruovat společnost Bantam, tato firma bohužel nemohla armádě zaručit, že jich vyrobí dostatečný počet.

Jak vznikla značka Jeep

Zakázky se tedy ujala firma Willys Overland a dostala za úkol vyrobit prvních 1600 kusů. Ty ještě nenesly své současné jméno, ale měly označení GP, což v angličtině znamená General Purpose (víceúčelový). Z této zkratky čtené dží pí se nakonec vyklubalo zkracené pojmenování jeep (džíp).
Název Jeep se poté začal používat i pro jiné terénní vozy, takže bylo dobře, že si jej společnost Willys Overland Motors Inc. nechala v roce 1950 patentovat.
V současnosti patří značka Jeep pod koncern DaimlerChrysler.

Jeep přinesl pohon čtyř kol

Džípy nebyly zpočátku nějakými přepychovými auty. Spartánské úspořádání však bylo účelné, účinné a především spolehlivé. Nejdůležitějším prvkem však bylo přepínání z pohonu zadních kol na všechna čtyři, čímž se vůz stal obzvlášť ve ztížených podmínkách opravdu všestranným a těžko udolatelným.

Zajímat vás mohou i informace o motokrosu - co nás letos ještě čeká?

Jeep - vozy

V současné době existují pod značkou Jeep tyto typy automobilů:
  • Jeep Wrangler - navazuje na první modely společnost Willys, je tedy schopen se pohybovat i v hodně obtížném terénu. Můžete si jej jednoduše předělat na letní otevřenou verzi nebo ho nechat zakapotovaného. Samozřejmě, že vnitřek vozu už není provedený s vojenskou strohostí a myslí i na pohodlí cestujících
  • Jeep Cherokee - čtyřkolka, která je skutečný obojživelník, protože se skvěle pohybuje v terénu, ale má i výborné jízdní vlastnosti na rovné silnici.
  • Jeep Grand Cherokee - velké luxusní auto, se kterým se můžete pohodlně pohybovat v městském provozu i v neprostupných terénech
  • Jeep Commander - největší model džípů, velice výkonný a nesmírně prostorný, se třemi řadami sedadel

Jeep vs. Hummer

Stejně jako u Jeepu, Hummer byl původně čistě armádní zakázkou, která se časem stala automobilem populárních osobností. Pokud chcete vědět, jak to s Hummrem bylo a je, klikněte zde.

Jeep a pohon čtyř kol

Cestou, na kterou dosedají čtyři nezávislá kola se vydalo také Volvo. Pokud se chcete dozvědět více o těchto bezpečných autech, klikněte zde.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Jiří Grossman, král českého humoru
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies