Je to přesně 100 let od 1. nasazení tanků do bitvy

Tehdy se o tanku smýšlelo jako o novince, která jim měla pomoci zvrátit zákopový pat. Tanky se tedy poprvé vypravily do bitvy a to konkrétně do bitvy na řece Sommě, která ležela východně od města Amiens. V této bitvě se bojovalo o obce Flers a Courcelette.

Tank z 1. SV

 

Tanky - obrovské kovové obludy, které naháněli lidem strach

 

Jednalo se o tajnou zbraň, které dali krycí název - “Tank”. Britové chtěli změnit poziční válku na manévrovací. A tak je poslali na scénu - do bitvy. Tanky patří mezi zbraně, které přivodily revoluci ve válečnictví. A takových zbraní není mnoho. Vývoj prvních zbraní tohoto typu započal v létě roku 1915. Začali je stavět ve Velké Británii a celý průběh byl přísně utajen.

 

Konstruktéři tanků měli jediný cíl. Chtěli vytvořit vozidlo, se kterým bude snadné přejet území, na němž jsou ostnaté dráty, a následně i překonat zákopy vybudované nepřáteli. Britům tedy patří velký dík nejen za uvedení oné myšlenky v reálný stroj, ale i za 1. nasazení těchto obrů do války. Tanky byly, jsou a i nadále budou představovat klíčový a strategicky významný bojový prostředek.

 

První britské tanky

 

První stroj měl název Mark I. a poháněl ho řadový šestiválec, který byl charakteristický výkonem 78 kW. Startování tohoto stroje nebylo nic jednoduchého, neboť k tomu byli zapotřebí 4 muži. Stroj se musel nastartovat zevnitř pomocí kliky. Tanky nejezdily nějakou závratnou rychlostí - přibližně jen 6,4 km za hodinu. Stroje “kanónové” verze byly vybaveny dvěma kanóny Hotchkiss, které vážily 6 liber a byly ráže 57 mm.

 

Tanky byly pancéřované, ale pokud byste je chtěli srovnat s obrněnci z 2. světové války, tak byly slabší. Pancíř měl možná tak 6 - 10 mm. Jestli ale vezmete v úvahu účinnost tehdejších zbraní, které používala pěchota, síla pancíře byla naprosto dostačující. Navíc další výhodou obrněného vozidla byla neexistence proti-tankových zbraní. Zvenku tedy byla osádka tanku možná chráněna, ale to neznamená, že ji nehrozilo žádné nebezpečí.

 

Mezi jednotlivými kovovými pláty byly spoje, kterými dovnitř pronikaly střepiny z projektilů nebo také kusy roztříštěného pancíře. Proto osádka musela nosit obličejové masky (podobné středověkým přilbám), které je měly chránit. Uvnitř tanků také nebyl žádný komfort, neboť tam neexistovalo pérování, bylo tam hlučno a teplota přesahovala 70 °C.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Procesory budoucnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies