Jarní péče o váš trávník - na co se zaměřit?

Jen správnou a kvalitní péčí dosáhneme krásného a hlavně zdravého trávníku. Zvlášť po zimě je nutné důkladně jej probudit a připravit na sezónu.

trávník

 

Vertikutace nebo-li provzdušnění trávníku

 

U nás ještě není tolik populární a mnozí nevědí ani o co tady vlastně jde. Přitom je to zásadní péče, kterou by měli všichni brát jako první úkon přípravy trávníku. Když váš trávník v zimě meditoval, vytvořila se na něm vrstva, která nepropouští dostatek vlhkosti a světla. Říká se jí “travní plsť”. Pokud tuto plsť neodstraníte, můžete si trávník udusit.

 

Také se pod touto vrstvou mohou ve větší míře množit plísně a jiné houbové onemocnění. Pro vertikutaci si musíte pořídit vertikutátor, který má vertikálně umístěné nože. Ty se prořezávají do země do několika milimetrové hloubky a tím se půda jak provzdušní, tak tím odstraníte i tu plsť - zbytky trávy a jiné nečistoty.

 

Sekání trávy

 

Ideálním obdobím pro první jarní sekání je v březnu. Ale záleží také na počasí. Trávník byste měli posekat maximálně o ⅔ z jeho celkové délky. Jestli je tráva po zimě přerostlá, tak je vhodné ji nejprve jen zastřihnout. A až po 4 dnech ji posekejte na vámi požadovanou délku. K sekání máte na výběr více druhů sekaček - vřetenová, rotační, ruční a vznášedlová. Nebo si můžete pořídit travní traktor, kde budete u sekání pohodlně sedět.

 

Odstranění mechu

 

Ve většině případů jej naleznete na vlhkých místech, kam nedostatečně proudí vzduch. Můžete si na mech pořídit minerální nebo chemické přípravky, díky kterým se ho zbavíte. Ale dá se zasáhnout i jiným způsobem. Když tuto oblast odvodníte pomocí drenáže, vyměníte půdu a prořežete dřeviny, tak se mechu možná zbavíte přirozenou cestou.

 

Hnojení

 

Jestliže máte kvalitní a zdravý trávník, můžete ho pouze přihnojit. Vhodné by bylo použít hnojivo, které se uvolňuje postupně. Pokud ale nebude pršet, musíte si trávník zalít sami. Při hnojení trávníku je to prostě nevyhnutelné. Kvalitní hnojiva by měli obsahovat dusík, fosfor, draslík a hořčík, jenž podporuje ideální postup fotosyntézy. Takhle bude mít vaše tráva nádhernou zelenou barvu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Machete - nová mexická bomba!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies