Japonští samurajové

Japonští samurajové jsou bojovníci oddaně sloužící svému pánovi, ochotni položit za něj život. Než padnout do zajetí, raději sami spáchali sebevraždu. Meč, který byl symbolem jejich věrnosti, byl často příčinou jejich předčasné smrti.

Fotografie meče

Samurajové – čím byli?

Samurajové byli vynikajícími bojovníky, kteří sloužili svému pánovi či přímo císaři. Samotné slovo „samurai“ znamená sloužit. Tito služebníci fungovali především jako tělesná stráž a byli cvičení od velmi útlého věku. V boji útočili především na slabiny a nekrytá místa protivníka.

Samuraj a jeho oddanost

Právo nosit meč samurajům zajišťovalo vysoké společenské postavení. Služba pánovi znamenala povinnost položit za něj v případě nutnosti život. Pokud by tak neučinil, musel by spáchat sebevraždu nebo se stát tzv. roninem, člověkem na okraji společnosti, kterého by nikdo nesměl vzít do služeb.

Sepuku alias harakiri

Pro samuraje bylo nejhorší urážkou a potupou padnout do zajetí. V takovém případě samuraj raději provedl tradiční sebevražedný rituál Sepuku. Sebevražedného obřadu Sepuku se vždy účastnili svědci a pomocník. Sepuku se provádělo speciální dýkou do spodní části břicha, které bylo považováno za sídlo života. Pokud nebyl samuraj schopen sebevražedný akt sám dokončit (podle tradice Sepuku se musel doslova vykuchat), přišel na řadu pomocník, který úkol dokonal setnutím sebevrahovy hlavy.

 

Samurajův kodex - Bušidó

Bušidó je označení pro samurajský kodex, kterým se musel řídit každý samuraj. Patřila zde především čest, věrnost, upřímnost, odvaha, dobrota, pokora, spravedlivost, respekt a sebekontrola. Samurajové měli nekonečnou trpělivost, mluvili pouze pravdu a nedávali najevo své emoce.

 

Samuraj a kimono

Samurajové nosili tradiční japonský oděv kimono, ke kterému se chovali s úctou a dávali si záležet na jeho čistotě. Důležitou součástí kimona byl pásek zvaný obi.

Samuraj v boji

Samurajové se v boji museli držet všech zásad kodexu Bušidó. Měli na sobě brnění zahrnující krunýř a ocelovou helmu. Jako zbraně sloužily kromě nože a meče také luky. Samurajové většinou jezdili na koních.

Samurajové a jejich zbraně

Samurajové nosili 98 cm dlouhé meče zvané Katanu a kratší meče zvané Wakizashi.

Samurajské meče

Meče samurajů měly až magický význam. Dávaly jim čest a slávu a byly symbolem jejich oddanosti pánovi. Meč byl vyráběn specializovaným řemeslníkem a stejně oceňovanými byli i leštiči mečů. Rukojeť byla většinou potažena rejnočí nebo žraločí kůží a omotána koženou stuhou. Pravidla použití meče byla velmi obsáhlá a složitá.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Recenze filmu Největší z Čechů
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies