Jan Železný - Zlatá tretra figuruje v turné na rozloučenou

Legenda české i světové atletiky, Jan Železný, oznámil na letošek konec své bohaté kariéry. V rámci ostravského mítinku Zlatá tretra bude naposledy závodit v hodu oštěpem před českým publikem.
Fotografie oštěpaře Jana Železného ze závodu

Jan Železný - vítězství vůle nad nepřízní osudu

Jeden z našich nejúspěšnějších sportovců se narodil 16. června 1966 v Mladé Boleslavi. Na svět přišel o dva měsíce dříve, než se původně plánovalo a to poznamenalo celé jeho dětství. V mládí se mu totiž nevyhnula žádná nemoc, býval často zraněný, což však v něm probudilo duši bojovníka a další trable pro něho byly spíše motivací, jak vše překonat. Nejdříve se chtěl vyrovnat svému staršímu bratrovi Petrovi, poté se rozhodl vstoupit do šlépějí svých rodičů, kteří oba aktivně sportovali. Jeho otec hrál házenou a matka házela oštěpem.

Helsinky rozhodly

Mladý Jan však nechodil do speciální sportovní školy, sportoval ve svém volném čase. Kromě házené se věnoval i hokeji a především vynikal v hodu kriketovým míčkem, dokázal hodit až k osmdesáti metrům. Definitivně se rozhodl pro atletickou kariéru v roce 1983 na základě sledování mistrovství světa v Helsinkách. Královně sportu v tom roce vévodili i českoslovenští reprezentanti Bugár a především Jarmila Kratochvílová. Jan Železný se ještě týž rok zúčastnil svého prvního juniorského mistrovství světa a získal první mezinárodní zkušenosti a taky šesté místo nebylo k zahození.

Vojna a oštěp

Jan Železný se v hodu oštěpem neuvěřitelně zlepšil při svém příchodu do Dukly Banská Bystrica. Vypiloval techniku a v roce 1987 výkonem 87,66 se stal poprvé světovým rekordmanem. Toto postavení měl potvrdit triumfem na Olympijských hrách v Soulu. Ještě před poslední sérii vedl, ale nakonec z toho byla "pouze" stříbrná medaile. Zhruba z té doby pochází i jeho věčné prokletí, stále se vracející potíže se zády. Mnozí by to zabalili, Železný však i přes zranění stále háže. Po dalším světovém rekordu v Oslo dokonce lékaři zjistili, že má zlomené dva obratle. Tehdy se ukázala Janova morální síla. Sice se rekonvalscence táhla a na úspěšný návrat to dlouho nevypadalo, po pokaženém mistrovství světa však náš atlet uspěl v nejcennějším závodě, na další olympiádě v Barceloně. V té době neměl ve své disciplíně konkurenci a jeho soupeří se na jeho výkony dívali s uctivým odstupem.

Přes překážky na cestě mezi legendy

Vydařenou etapu své kariéry Jan Železný natáhl i do dalšího olympijského cyklu. Na mítinku v Jeně hodil neuvěřitelný do dnešního dne platný "svěťák" 98,48 metrů a poté obhajil prvenství i v Atlantě. Ale zřejmě by to nebyl on, aby chvíle štěstí nevystřídalo trápení. Při běžném tréninku si způsobil tak těžké zranění ramene, že se tentokrát zdál konec kariéry naprosto neodvratný. Jenže Železný nemá své příjmení nadarmo, už v roce 1999 se vrací na světovou scénu třetím místem na mistrovství světa. A o rok později uzavírá zlatý olympijský hattrick v Sydney výkonem 90,17 metrů. Zároveň se poprvé kromě role sportovce představuje i jako funkcionář Mezinárodního olympijského výboru.

Boj s konkurencí a se zraněními

V roce 2001 však na čas vystupuje z řad činovníků a opět se plně soustřeďuje na své výkony v oštěpářském sektoru. Na mistrovství světa v Edmontonu se opět staví na první stupínek po výkonu 92,80. Vzápětí však přišly další zdravotní patálie, které se s ním táhnou až do dnešních dnů. O rok později na ME je tak z toho jen 12. místo a v Paříži na mistrovství světa skončí na bramborové pozici. Ještě naposledy se chce prosadit na olympiádě. V Aténách ho však tělo opět stoprocentně neposlouchá, a tak trojnásobný vítěz končí na devátém místě. V loňském roce se blýskne jako kandidát na předsedu Českého olympijského výboru, ale neuspěje.

Jan Železný - poslední sezóna se ctí

Letošní sezónu prohlásil Jan Železný za svou poslední a oznámil program svého tour na rozloučenou. Jak je však jeho zvykem, nebude to žádná selanka, ale chce se i v tomto roce poprat s konkurencí. Sice mu všechno zkomplikovala další operace, tentokrát to odnesla achilovka, ale Železný je odhodlán splnit si svůj poslední sen - konečně vyhrát mistrovství Evropy. Je to podivná hříčka osudu, že trojnásobný olympijský šampión a dvojnásobný mistr světa na zlatý kov z této soutěže stále čeká. Myslím si, že by to sympatickému otci dvou dětí a jedné z největších postav českého sportu přáli i jeho největší soupeři. V srpnu ve Švédsku se tedy uvidí, zda Jan Železný znova překoná sám sebe, jako se mu to povedlo už několikrát předtím.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Gadgety jsou zpátky
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies