James Cameron - King of World

James Cameron je známý herec, režisér, scénárista, producent a trojnásobný držitel Oscara. Úspěchy slaví nejen na filmovém plátně, ale také mimo něj. Je spoluautorem speciálních schránek, které umožňují, aby se kamera ponořila do oceánských hlubin. Společně se svým bratrem vytvořil dva roboty, pomocí nichž je možné natáčet hluboko uvnitř potopených vraků lodí.

Filmový režisér James Cameron na své propagační fotografii

James Cameron (celým jménem James Francis Cameron) se narodil 16. srpna 1954 v Kapuskasing v Ontariu. Vyrůstal poblíž Niagarských vodopádů, v roce 1971 se přestěhoval do kalifornského města Brea, kde studoval fyziku na Fullerton College. Už na základní škole se věnoval psaní sci-fi povídek.

James se původně živil jako mechanik a řidič náklaďáku. Jeho záliba v oblasti filmového řemesla a vizuálních efektů byla tak silná, že se rozhodnul pracovat na nízkorozpočtových filmech producenta Rogera Cormana. Od nízkorozpočtových filmů se postupně vypracoval až na post celosvětově uznávaného režiséra.

James Cameron coby herec

Coby herce jsme mohli Jamese vidět ve filmech Titanic, kde ztvárnil roli Steerage Ranchera. Sám sebe hrál ve filmech Múza, From Star Wars to Star Wars: The Story of Industrial Light & Magic, Expedition: Bismarck, Vincentův svět a Tajemné hlubiny 3D.

James Cameron - úspěšný režisér a producent

Do režisérského křesla se James Cameron poprvé usadil při tvorbě filmu Piraňa 2: Létající zabijáci. V roce 1984 zrežíroval podle vlastního scénáře snímek Terminátor. Poté následovaly snímky Vetřelci, Propast, Terminátor 2: Den zúčtování, Pravdivé lži a Titanic, který získal 11 Oscarů. Film Titanic získal ocenění pro nejlepšího režii, střih a film a vydělal 1,8 milard dolarů. Stal se spoluautorem seriálu Dark Angel, jehož 44 epizod produkoval.

Avatar - dílo Jamese Camerona

Pro zajímavost:

Když při přebírání 11. Oscara za film Titanic zvolal do publika „I am king of the world" (jsem králem světa), vysloužil si v Holywoodu přezdívku „King of World".

V roli producenta se objevil ve filmech Terminátor 2: Den zúčtování, Bod zlomu, Pravdivé lži, Zvláštní dny, Titanic, Solaris, Expedition: Bismarck, Tajemné hlubiny 3D a Avatar. V roli šéfproducenta natočil dokument Ztracený Ježíšův hrob (The Lost Tomb of Jesus), který odvysílala televizní stanice Discovery Channel.

Úspěšný dokumentarista a vynálezce

V roce 1995 James Cameron v rámci natáčení podnikl 12 ponorů k vraku Titanicu. Tento zážitek jej inspiroval k tomu, aby přiblížil filmovým divákům kouzlo oceánských hlubin.

Začal se věnovat dokumentární tvorbě. Na základě expedicí k vraku slavné lodi natočil snímek pro kina IMAX Tajemství Titaniku 3D. Natočil také televizní dokumentární snímek z produkce stanice Discovery James Cameron's Expedition: Bismarck.

Společně s Pace Technologies a Sony vyvinul trojrozměrný Reality Camera System. Společně se svým bratrem Mikem navíc navrhnul a sestrojil schránky, které umožňují kamery ponořit až do hloubky 6000 metrů. Společně také vytvořili 2 roboty, pomocí nichž je možné natáčet hluboko uvnitř vraků.

Agora - výlet do zapomenuté civilizace

Predátoři

Zelená zóna

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Odvázaná Britney Spears
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies