Jak si vybrat stan na kempování?

Pokud jste se rozhodli, že si pořídíte stan, vybírejte opravdu pečlivě. I když jej hodláte využívat jen občas, pořád jde o investici na dlouhou dobu. Stan je vlastně takovým naším druhým domovem. Při výběru byste se měli zaměřit na velikost a typ stanu.

Jak si vybrat stan na kempování?

 

Velikost

 

Při vybírání vhodného stanu na velikosti opravdu záleží. Jde o to, abyste vybrali stan pro konkrétní počet osob. Pokud zvolíte větší, znamená to pro vás více pohodlí, ale zároveň musíte počítat s tím, že takový stan bude vážit o trochu víc. Jestli s ním tedy chcete procestovat svět, ten rozdíl jednoho či dvou kil po týdnu nošení určitě poznáte. Pokud budete stan bourat a stavět každý den, je to další věc, kterou musíte zohlednit. Čím větší zvolíte, tím se při jeho stavění více nadřete.

 

Typ stanu

 

  • Klasické “áčko” - Jsou trojúhelníkového tvaru a kdysi se vyráběly z bavlněných či lněných textilií. Dnes už jsou vylepšené, ale stejně nejsou až tak spolehlivé.
  • Stany ve tvaru kopule - Tyto stany jsou pevné, stabilní a navíc i samonosné. Postavení tohoto stanu vám moc času nezabere. Můžete si zvolit i pevnější konstrukci přidáním dalších prutů, neboť v základní verzi mají tyto stany jen 2 pruty. 
  • Tunely - Stabilita ve větru je horší, musíte je důkladně ukotvit k zemi, staví se hůře, ale na druhou stranu mají velmi dobře zužitkovaný vnitřní prostor.
  • Rodinné stany - Jsou větších rozměrů, proto se nedoporučují, když je budete chtít denně bourat. Na zádech si je také jen tak neodnesete. Ale mají tolik prostoru, že si tam můžete klidně schovat i kola a rozestavět nějaký nábytek.

 

Myslete i na větrání

 

Většinou na tento malý detail spousta lidí zapomene. Nejlépe vyvětráte otevřením chodu či 2 protilehlých vchodů, což ne všechny stany mají. Budete mít oproti ostatním cestovatelům obrovskou výhodu, jestli si pořídíte stan, který má zakrytý vchod. To znamená, že můžete bez obav větrat i za deště. A každý stan by měl mít 2 nebo více větracích otvorů ve střeše. Měly by se ale dát uzavřít, v případě špatného počasí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Ulítnete na kiteboardingu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies