Jak si vybrat správné doutníky

Doutníky patřily odjakživa k představám o luxusu a vyšším společenském postavení. Největší proslulosti a úctě se po celou tu dobu těší tzv. Havana, tedy doutníky pocházející z Kuby.

Detailní záběr na kubánské doutníky

Doutníky - tabák především

Doutník, to je především potěšení z kvalitního tabáku. Pravý nefalšovaný doutník by měl být napěchován jedině přírodním tabákem a jeho krycí list by měl mít opět původ z tabákovníku.
Na vývoj doutníku měli, ač se to nezdá, hlavní vliv Španělé a to i na tolik proslulé a oblíbené „havana”. Na Pyrenejském poloostrově se totiž doutníky uchytily daleko více než třeba cigarety a dýmky a byli to právě Španělé, kdo zbudoval na Kubě první manufakturu na výrobu vlhkých doutníků (long fillery).

Doutníky dlouhé

Když už jsme se dostali sem, je třeba říct, že se doutníky dělí na dvě základní skupiny.
Ta první jsou zmíněné long fillery nebo vlhké doutníky. Svůj název získaly díky tomu, že se výrábějí v prostředí s poměrně velkou vlhkostí a obsahují dlouhou tabákovou náplň. Ta je tvořená celými svinutými listy, které obepíná ještě jeden, kterému se říká vázací.
Celý doutník je pak obalen ještě dalším listem, tzv. krycím. Zmíněná vlhkost, ve které toto kuřivo vzniká, by měla být udržována po celou dobu skladování až do spotřeby. A především, tyto doutníky jsou výhradně vyráběny ručně.

Doutníky krátké

Short fillery jsou naproti tomu baleny strojově. Jejich náplň jsou rovněž tabákové listy, ale ty jsou tentokrát seřezané a jedná se o směs tabáku z různých zemí. Vázací a krycí list zůstává i zde, ale v případě levnějšího doutníku může vázací list chybět. Tyto doutníky nepotřebují ke svému skladování vlhké prostředí.

 

Kde najít nejlepší doutníky?

Kromě tolikrát připomenuté Kuby se nejkvalitnější doutníky vyrábějí v Dominikánské republice a na Hondurasu.
Při výběru doutníků byste se měli zaměřit především na tyto charakteristiky:

 

  • tvar a velikost
  • barvu
  • původ tabáku
  • značku

V Evropě Španělé doutníky rozšířili nejdříve do Francie a Německa. Doutníky však byly a jsou pro mnoho lidí stále drahá a luxusní komodita, a proto byly nahrazeny cigaretami.
Traduje se, že vznik nikotinových trubiček mají na svědomí sevillští žebráci, kteří z nedostatku kvalitních doutníků balili do papírků zbytky těchto tabákových výrobků a takto srolované je kouřili. Ovšem jestli z této kratochvíle měli stejný pocit, jako při bafání kvalitního doutníčku, už archívy neuvádějí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Adele – královna hitparád i prodeje
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies