Jak si užít koncert

Občas se to stane. Jdete na dlouho očekávaný a vyhlížený koncert, dostanete se v pohodě dovnitř, kapela hraje skvěle, všichni okolo jsou nadšení, jenom vy z toho pořád nemáte ten ideální pocit. Jak si užít koncert a vše kolem?
Fotografie zobrazující dav při koncertě

Jak si užít koncert - kam pro lístky

Většinou prvním impulsem při oznámení nějakého koncertního taháku je myšlenka, kde seženu lístky a za kolik. Možností je více. Tou nejlepší je objednat si vstupenky dopředu. I na českých internetových stránkách je spousta možností jak si zablokovat lístky třeba i několik měsíců před akcí.

Koncerty a kouzlo předprodeje

Rezervace je naprosto jednoduchá. Po naklikání přislušných stránek se zaregistrujete (většinou stačí jméno, adresa a email), a poté už jenom volíte konkrétní koncert, cenu vstupenky, případně místo v dané hale nebo sále. Platba je možná v hotovosti (při přebírání vstupenek na provozovně spřízněných prodejců) nebo i převodem.

Druhou možností předprodeje je navštívit vybrané místo (většinou hudební obchod nebo cestovní kancelář, případně místo, kde je terminál Sazky) a zakoupit lístky tam.

Výhodou předprodejů je možnost vyzvednout si vstupenky třeba i v místě bydliště a za menší cenu, než v den koncertu.

Jak si užít koncert - na místě koncertního činu

Pokud se rozhodnete koupit si lístky až těsně před koncertem, máte rovněž více možností, pokud se nyní budeme pohybovat mezi davem navštěvujícím koncerty popových a rockových veličin.

Ideální možností je vyhrát vstupenky v nějaké rádiové či jiné soutěži a vyzvednout si volňásky třeba u zástupce pořádající agentury. Tou nejpravděpodobnější možností však je koupení si lupenů přimo u pokladny, pokud není vyprodáno. Jestliže se po vstupenkách zaprášilo, je třeba zvážit či vůbec na koncert vyrazit.

Ke koloritu každého koncertu totiž patří návštěvníci, kteří z různých důvodů nabízejí přebytečné lístky (onemocněl kamarád, kolegyně má pracovní povinnosti) většinou za stále rozumnou cenu. V tomto případě je však dobré si takovouto vstupenku velice dobře zkontrolovat. O překupnících, kteří šroubují ceny do astronomických výšek, se raději moc zmiňovat nebudeme.

Fanoušci a posluchači součástí koncertu

Jestliže není hala rozdělená jinak, většinou se před pódiem stojí na ploše, což lemuje hlediště se sedačkama. Největší mela bývá většinou v tzv. kotli, který je hned vepředu u muzikantů, kde se skáče, zpívá, tancuje, hrozí a jinak výrazně vyjadřuje náklonost k interpretům.

Směrem ke zvukařskému pultu (buď uprostřed nebo vzadu) přibývá klidnějších nátur, které si přišli produkci vyslechnout, k čemu si občas zakývou hlavou do rytmu, připadně poklepou nohou. Na sedačkách najdeme povětšinou ty, kteří se mnohdy tváří, jakoby ani na koncertě nebyli (čest výjimkám).

Magie živé hudby

Koncerty, to je pro fanoušky a posluchače ideální příležitost, jak spatřit své popové a rockové miláčky v akci a takříkajíc na dosah ruky. Mnoho nudných a sterilních muzikantů tak může konečně ukázat své přednosti a dodat své studiové produkci patřičnou šťávu. Anebo jejich fanoušek zjistí, že skutečné schopnosti jeho favoritů jsou z větší části dílem šikovných producentů.

Jak si užít koncert - natěšenost a obavy

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že lepší je se před koncertem moc netěšit. V případě velkého nadšení před samotnou akcí totiž může přijít zklamání. Buď není v ideální formě kapela nebo její zvukař, někdy stačí, aby vaši oblíbenci překopali svůj playlist nebo dělali mezi skladbami zbytečně dlouhé pauzy či se zpěvák proměnil na řečníka a začal filozofovat.

To vše ovliňuje váš zážitek z koncertu. Naopak - mnohdy se ke skutečně nezapomenutelným zážitkům přiřadí produkce zdánlivě vyšuměné hvězdy, či neznámé kapely z hudebního undergroundu.

Tipy na koncerty:

20. 10. - Seal (Hala Vodova, Brno)
23. 10. - Korpiklaani (Masters of Rock Café, Zlín)
3. 11. - Tři sestry, Wohnout, Vypsaná Fixa (Víceúčelová hala, Opava)
4. 11. - James Brown (T-Mobile Arena, Praha)
6. 11. - UFO (Retro Music Hall, Praha)
6. 11. - Divokej Bill (KD Střelnice, Hradec Králové)
18. 11. - Olympic (Sazka Arena, Praha)
19. 11. - Bryan Adams (Sazka Arena, Praha)
20. 11. - Chumbawamba (Abaton, Praha)
17. 12 . Christina Aguilera (Sazka Arena, Praha)
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nejmodernější vychytávky na vaše kolo
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies