Jak si poradit se žárlivostí?

Žárlivost je škaredá vlastnost. A je jedno, jestli žárlí chlap nebo ženská, život s takovým partnerem se mění v kolotoč výčitek, pláče a násilí. Prostě peklo. Pokud jste ve vztahu tři – vy, vaše partnerka a žárlivost (vaše nebo její), je na čase s tím něco udělat. A to co nejdřív, jinak nad vaším zatím fungujícím vztahem můžete udělat kříž.

Fotografie páru, který leží v posteli

Na co nejvíc žárlí chlap

Jednoznačně na sexuální nevěru své partnerky. Trápí se otázkami, v čem je její milenec lepší a co víc jí může nabídnout. U paroháče zafungují pradávné instinkty jeskynních pralidí: Jde mu o zachování rodu a přenos pouze svých genů. To tak, aby jeho holka byla oplodněna jiným samcem! Chlap si dělá právo na výlučné sexuální vlastnictví své partnerky, a proto se snaží mít pod kontrolou nejen její chování, ale i gesta.

A na co žárlí ženská?

Ženskou víc zabolí odhalený citový vztah. I tady se ozvou dávné instinkty a podvedená má strach, že ona a její děti budou zavrženy. V takové situaci se cítí opuštěná a nemilovaná. Ženská už od dob pramáti Evy považuje ostatní příslušnice svého rodu za sokyně a snaží se je v očích svého druha ponížit a očernit (takže buďte v klidu, žádná ženská solidarita). Tohle chování má fungovat jako prevence nevěry (to je ale cuchta… neumí ani stáhnout bizona z kůže… už měsíc si nezametla jeskyni), ale přiznejme si, ne vždycky je tato taktika úspěšná…

Nerozhoduje pohlaví, ale dominance ve vztahu

Stručně řečeno, ten, kdo je ve vztahu silnější a věří sám/a sobě i tomu, že se o sebe po ukončení vztahu dokáže postarat, reaguje spíše „mužským“ způsobem – hněvem, vztekem, opuštěním partnera. Slabší a závislejší ve dvojici bude reagovat „ženským“ způsobem – upadne do depresí, bude se snažit toho druhého znovu získat nebo se mu bude mstít.

Žárlení mužské a ženské

Zatímco žárlivá ženská si projde stadiem hluboké deprese a poté vztah zpravidla opustí, žárlivý chlap přejde k násilí.

Ženská se k žárlivosti přizná snadněji, dokonce nějakou tu kapku žárlivosti ve vztahu vyžaduje jako důkaz lásky. To chlap nepřizná nic. A právě proto má naběhnuto na patologickou žárlivost, která může vyústit jak v psychické, tak fyzické násilí vůči partnerce.

Pevný vztah – hráz proti žárlivosti

Je to tak, vztah nemůžete nechat zakrnět. Musíte se o něj starat a dodržovat několik základních pravidel partnerské hygieny:

• respektovat hranice soukromého území své drahé polovičky

• zajímat se o ni

• rozumně s ní komunikovat

• nepřestat ji svádět

Většina terapeutů se shoduje v tom, že žárlivost je záležitostí obou partnerů. Pokud se má žárlivec napravit, je třeba změnit styl fungování páru. Žárlivost je totiž jednou z forem komunikace a jasným příznakem, že ve vztahu něco drhne. Míra žárlivosti závisí na míře důvěry, která ve vztahu panuje. A důvěra se odvíjí od stupně angažovanosti každého z partnerů na fungování páru. (Líp by to neřekl ani Freud!)

Zatočte s ní

Abyste svou žárlivost překonali (ano, to jde), postavte se jí tváří v tvář. Prostě si ji přiznejte a rozhodněte se ji vyhubit. Přestaňte ji brát jako osudovou záležitost (je to ve mně, nic s tím nenadělám) nebo z ní obviňovat váš protějšek (kdyby mě ta potvora pořád neprovokovala, chovám se jinak). Uvědomte si, co vás ve vztahu nejvíc stresuje: Že budete opuštěni? Ponížení? Pocit, že jste mimo hru? Zkuste si situaci, v níž jste nepříčetně žárlili, promítnout následující den. A možná celou scénu uvidíte v úplně jiném světle. Když máte pocit, že si s vámi žárlivost dělá, co chce, vyhledejte odbornou pomoc. Kdyby Shakespeare poslal Othella k psychologovi, nemuselo to pro Desdemonu skončit tak mizerně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Marika Šoposká – nová tvář českého filmu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies