Jak se odnaučit žárlivosti

Žárlivost je v podstatě obranná reakce na ohrožení partnerského vztahu. V malé míře může být i prospěšná, ve velké škodí. Žárlivými výstupy si k sobě partnera neupoutáte, ba naopak. Zjistěte, jak se nešvaru zbavit jednou pro vždy.

Snímek zachycující agresivního muže v hádce se ženou

Malá a patologická žárlivost – jak jste na tom vy?

Pokud se vám nelíbí, když je váš partner obklopen lidmi opačného pohlaví a evidentně se všichni dobře baví, menší obavy nejsou ničím zvláštním. Člověk se vždy podvědomě bojí, že by se naše drahá polovička mohla rozhodnout pro někoho „lepšího“. Pokud ale v takových situacích máte nutkání se s partnerem hádat, zakazovat mu stýkání se s přáteli opačného pohlaví, prohledávat mu tašky či tajně číst jeho sms, máte s žárlivostí vážné problémy.

Kdo nežárlí, nemiluje?

Existují lidé, kteří nežárlí vůbec. Říká se, že kdo nežárlí nemiluje, ale je to jen obhajoba těch, kterým je žárlivost vlastní. Nežárliví lidé si samozřejmě riziko odchodu partnera uvědomují, uvažují ale tím způsobem, že pokud je pro partnera někdo lepší než on sám, ať se tedy děje co se dít má. Lidé, kteří nemají žárlivost v repertoáru svých vlastností, věří, že si zaslouží partnera, který je bude milovat takové, jací jsou. A pokud partner odejde kvůli jiné/mu, pak to nebyl ten pravý.

Jak vzniká žárlivost

Žárlivost jako taková vychází z nízkého sebevědomí. Žárlit ale může i člověk, který si naprosto věří v práci, v kontaktu s lidmi, věří svému intelektu. Problematická je zde pouze malá sebedůvěra v oblasti partnerských vztahů. Může vyplývat např. ze špatných zkušeností z předchozích partnerství, z již prožité nevěry apod.

Jak se zbavit žárlivosti

Zvyšte své sebehodnocení

Odnaučit se žárlivosti není jednoduchý proces. Musíte na sobě pracovat. Snažte se zvýšit své sebehodnocení – zeptejte se partnera, co se mu na vás líbí. Přestaňte se za všechno kritizovat a uznávejte sami sebe takové, jací jste. Pokud máte „kostlivce ve skříni“, odpusťte si – chybami se přece člověk učí. Všeho negativního, co si v sobě nosíte (strach, nenávist, prožitá traumata) je třeba se zbavit. Pomůže vám psychoterapie, meditace, jóga. Buďte hrdí na to, co dobrého jste vykonali a snažte se žít tak, abyste ze sebe měli dobrý pocit.

Věřte svému partnerovi

Uvědomte si, že svými žárlivými výstupy si partnera neupoutáte, ba naopak jej tím ještě více odháníte. Nemyslete si, že přesně víte, co si partner myslí a jaké má záměry. Nikdo nezná cizí myšlenky! Pokud partnera opravdu milujete, musíte mu také věřit.

Dopřejte si trochu svobody

Naučte se žít sami se sebou. Lidé, kteří neví, co dělat, když jsou sami, potřebují neustálou pozornost partnera. Tím jej ale svazujete a vězníte – a každý vězněný touží po jediném – po svobodě (takže šanci na nevěru ještě zvyšujete).

 

Ukažte partnerovi, že máte své vlastní zájmy. Věnujte se tomu, co vás baví a občas si dopřejte oddělenou zábavu. Žena může jít třeba do kavárny s kamarádkami, muž do fitness centra. Nebuďte na svém partnerovi závislí, závislost lásku ničí. Pokud mu dopřejete svobodu, bude se k vám vracet s ještě větší radostí a nadšením. A stejně tak vy si uvědomíte svou cenu a fakt, že žárlivost lásce opravdu nesvědčí.

Více na téma partnerské vztahy v rubrice Jak na to

Jak se stát romantikem?

 

Jak působit dobrým dojmem

Jak se neztrapnit na první schůzce

Jak poznat ženu na delší vztah

30 způsobů, jak se zalíbit ženě

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Nové hry útočí
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies