Jak prodloužit životnost Lithium – iontové baterie?

V našem dnešním článku se seznámíme s životností Li–Ion baterií, které se běžně používají v mobilních telefonech. Jak to udělat, aby nám baterie vydržela co nejdéle?

Fotografie Li-Ion baterie

Li–Ion baterie nejen pro mobilní telefony

Lithiumi-iontové baterie každý z nás běžně používá převážně ve spotřební elektronice. Jsou oblíbená díky vysoké hustotě energie stlačené v poměrně malém objemu.

Li–Ion baterie obsahuje dokonce třikrát více energie, než jejich předchůdce Ni–MH, což znamená, že nám  mobilní telefony vydrží v pohotovostním stavu mnohem déle. Navíc téměř nepodléhá samovybíjení a vydrží až 2000 napájecích cyklů.

Ukazuje se tedy, že tyto baterie jsou převratné nejen díky své kapacitě a malým rozměrům. Kromě těchto výhod se zde objevují i některé maličkosti, které mohou být uživatelům nepříjemné.

Životnost baterie určujete sami

Nežádoucí může být pro zákazníka hlavně to, že baterie Li-Ion stářím ztrácí maximální kapacitu. Stárnutí výrazně urychluje teplo i mráz. Další nevýhodou je, že Li–Ion baterii vadí úplné vybití. Pokud ji ponecháte delší dobu bez nabití, může se zničit. Její životnost pak může být velmi proměnlivá. Záleží hlavně na tom, jak se o ni staráte.

Správné nabíjení a skladování

Nevystavujte Li-Ion baterie nadměrným teplotám - ani nadměrnému teplu, ani mrazu.

Skladujte je v suchu a chladu. Nenechávejte přístroje s Li-Ion bateriemi například v horkém autě.

Důležité je, abyste je nenechávali dlouho ležet, a to buď plně nabité, nebo plně vybité. Záložní baterie proto skladujte asi jen z poloviny nabité.

Li–Ion baterie nevybíjejte úplně na doraz, víc jim prospěje častější nabíjení, například když je z jedné třetiny ještě nabitá.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Comeback božské Angeliny??
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies