Jak přežít ambiciózního blbce z práce

Když se sejde pár lidí, můžou pracovat buďto spolu nebo proti sobě. Někdy se ale zadaří, že i ti, co pracují na stejné věci "spolu" začnou leda tak soupeřit. Někdy jde o kariérní postup, jindy jenom o normální soutěž v přečůravání. A někteří lidi si prostě na vás potřebují řešit svoje komplexy. Jak ale přežít takové ambiciózní blbce a nepřijít přitom o místo ani o rozum?

Fotografie amerického herce Kevina Spacyho při hraní ve filmu

Rovní a rovnější

Zdroj: elii.blog.czAmbiciózních blbců je několik druhů, které se pro vás dají snadno rozlišit podle toho, v jakém pracovním vztahu se vůči vám nacházejí - jestli jsou pod vámi, nad vámi nebo na vaší úrovni. Začněme třeba s těmi, co jsou vám nejblíž. Když některý z vašich spolupracovníků začne mít pocit, že se potřebuje předvést, představuje to pro vás několik potenciálních problémů. Předně samozřejmě to, že by se mohl ukázat jako lepší než vy, což by mohlo vést k jeho povýšení a ke zvednutí jeho platu. K tomuhle se dá ještě zaujmout celkem letargický postoj - když se rozhodnete, že mu to přejete, a sami jste spokojení s tím, co máte, přinese vám to duševní klid. Abyste se ale neuklidnili až příliš - takové předvádění se u vašeho kolegy může vést i k tomu, že vám bude plat snížen a vy na firemním žebříčku klesnete. Hlavně pokud se bude předvádět na váš úkor - to si určitě líbit nenechejte. Pokud se v něčem splete nebo bude jenom kecat a skutek utek, nebojte se to vypíchnout před ostatními a hlavně před nadřízenými, kteří o povýšení nebo odměnách rozhodují. Přát někomu něco, co si nezaslouží, je jedna z těch chyb, které se vrátí jako bumerang, aby vás nakoply do zadku. Pokud je to ale opravdu blbec, může být lepší prostě ho nechat, aby se sám znemožnil. V takovém případě ho klidně povzbuzujte (něco jako když Hujerovi v Marečku podejte mi pero řekli, aby šel připomenout učiteli, že už je čas). Dejte si ale pozor, aby se vtip neobrátil proti vám - když vám svým sice stupidním, ale svým způsobem hrdinským výkonem zvedne normy nebo zkrátí přestávku, smích vás zase přejde.

 

Když je krev ve vodě

Zdroj: 3connections.wordpress.comMít ambiciózního kolegu, to je otravné. Mít ale ambiciózního podřízeného, to je nebezpečné. Takový pracovník totiž jde především po vašem místečku, alespoň v konečném důsledku. Naštěstí jako jeho boss máte moc něco s tím udělat. Předně mu dejte jasně najevo co pro vás konkrétně představuje obrat "vocaď pocaď". Můžete jeho ambic dokonce využít i konstruktivně - ambiciózní pracovník se nechá motivovat ke zvýšení výkonu. Záleží ale hodně na tom, jak je bystrý a kolik si toho dokáže spočítat. Pokud je chytřejší a schopnější než vy, a ještě k tomu bezohledný a arogantní, pak máte opravdu velký problém. Nějaká mrkev na klacku mu nebude stačit a bič ho nevyděsí. Buďte k němu féroví, ale pokud vás začne za zády pomlouvat, obcházet vás nebo jinak manipulovat celé okolí proti vám, buďto ho rázně srovnejte do latě nebo ho rovnou vyhoďte, jestli se bez něj dokážete obejít. A pokud ho nemůžete vyhodit, protože je třeba v odborech nebo technicky vzato k tomu nezavdal žádný legální důvod, upřímnou soustrast. Budete si muset dát záležet na tom, aby to ostatní vaši podřízení a ti důležití z vašich nadřízených viděli stejně jako vy. Budete muset zkrátka všem ukázat, že jste lepší šéf než jakým by byl ten ambiciózní blbec.

 

Zaměstnavatel megalomaniak

Zdroj: gawker.comPokud byl první scénář otravný a druhý nebezpečný, třetí možnost se pak může stát opravdovým peklem na zemi. Ambiciózní blbec, který je vaším šéfem, vás snadno může připravit o čas, nervy, iluze, peníze i zdraví. Nemusí to být nutně jeho záměrem, ale prakticky vždy to bude alespoň nezamýšleným vedlejším účinkem. Takový ambiciózní šéf bude chtít světu ukázat, že je tím nejgeniálnějším a nejúžasnějším člověkem, co kdy dělal v daném oboru. Také aby jeho dílo zůstalo jako monument jeho úžasnosti. A vy budete samozřejmě ti, kdo budou pod údery biče stavět ty zatracený pyramidy. Všechny projekty budou zbytečně kolosální, takže se nadřete bez dobrého důvodu mnohem víc než by bylo nutné. Aby váš šéf ukázal svoji hospodárnost, bude šetřit a skrblit. Hlavně na vás. Čím výš bude sám sebe stavět na piedestal, tím poníženějšími poskoky pro něho budete jako jeho podřízení. Když bude navíc vyloženě krutý a zlomyslný, to abyste si rovnou hodili mašli. Bude to mnohem milosrdnější. Pokud vám ale na vašem životě záleží, můžete zkusit přivést ho k rozumu. Samozřejmě bude přesvědčený o tom, že se nemůže mýlit, ale pokud to není úplný psychopat, mohli byste ho přece jen trochu usměrnit. Pokud si nedá říct, pak teoreticky můžete zkusit se ho zbavit nebo ho dokonce nahradit. Nebudu vám nic nalhávat, to je velmi těžké, ale pokud za něco stojíte, je to určitě možné. Nebo prostě odejděte. Jestli vám to nestojí za to, nemrhejte svým životem. Možná mu aspoň takovým způsobem dáte najevo, aby se nad sebou trochu zamyslel.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Záhadná úmrtí celebrit – 1. díl
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies