Jak poznat správné boty

Taky někdy neuvažujete, jaké boty si natahujete na své dolní končetiny. Nebo naopak vás nezajímá, jak polobotka, teniska nebo sandála vypadá, hlavně že je pohodlná. Víte, jak by měla vypadat vhodná obuv a jak by se v ní vaše nohy měly cítit?

Fotografie pánských modrých tenisek

Boty jako opora

Kvalitní obuv by měla člověku umožnit správné rozložení zátěže při stoji, chůzi i běhu. Nejlepší variantou je to, když bota nasměrovává chodidlo v kolmém směru na podložku. Struktura obuvi by měla podpírat klenbu nohy a podporovat ji jako spřízněný mechanismus .
Chodidlo v botě je rozloženo na stélce, která by měla být přizpůsobena tvaru šlapky. Nejhorší tvar je takový, který nemá uprostřed vyvýšení, což je cesta k tzv. plochým nohám.

Dobré boty poznáme odspodu

Proti zhroucení klenby je třeba taky vybírat boty s vhodným a patřičně vysokým podpatkem. Tato část boty může dramaticky ovlivnit postavení nohy k podložce, čehož mohou vznikat ortopedické potíže. Němeli bychom si tedy kupovat boty s příliš vysokým ani s příliš nízkým podpatkem a také bychom neměli chodit v botech, u nichž je tato zadní část zdeformována a takového boty nechat ihned opravit nebo raději rovnou vyhodit.
Podpatek totiž působí na podešev, která působí na chodidlo po celé jeho délce a v případě deformace se těžko celá bota vrací do původního tvaru. Samotná podešev by měla být vyrobena z průžného materiálu, který zadržuje vlhkost. Neměla by být příliš tenká.

Boty musí sedět

U vrchní části boty bychom měli věnovat pozornost oblasti, která obepíná patu, protože by mohla nepříznivě působit na naši Achillovu šlachu. Obuv by se v žádném případě neměla na noze příliš posunovat, nejlépe by měla být zafixována v jedné poloze.
Tkaničky nebo suchý zip by neměly dopustit, aby se chodidlo pohybovalo, neboť tak snadněji dochází k odřeninám, puchýřům, otlačeninám a může to vést i k deformaci nohy a prstů. Zároveň bychom si však neměli šněrovat boty úplně nadoraz, protože poté se noha špatně prokrvuje a ruku na srdce - kdo má pořád kupovat nové tkaničky?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nejmodernější vychytávky na vaše kolo
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies