Jak požádat o rozvod a nezbláznit se

Také nechápavě kroutíte hlavou nad rozvodovými hádkami a tahanicemi vašich známých? Myslíte, že vám se to stát nikdy nemůže? Může. Máte totiž až 50% šanci, že rozvod postihne i vás. Jak ho ustát se ctí, ve zdraví a nezruinovaný?

hádající se pár

Prevence – předmanželská smlouva

Uvažujete o svatbě? Jestliže ano, buďte předvídaví. Je sice hodně neromantické přemýšlet o rozvodu, když ještě nejste svoji, ale v budoucnu se vám tato prozíravost mnohonásobně vyplatí. Nejlepší pojistkou proti rozvodovým tahanicím je předmanželská smlouva. Tak můžete zajistit, že vámi získaný předmanželský majetek nezmění po rozvodu svého majitele ani že na vás nepřejdou dluhy vaší drahé polovičky.

Proč ženy častěji podávají žádost o rozvod?

Ženy obecně totiž mají raději buď vztah, nebo nevztah, zatímco u mužů je tato hranice posunutá, jsou schopni mnohem déle snášet polorozpadlé vztahy. Pomoc je v podstatě banální – všímavost k vysílaným signálům a vzájemná komunikace. Což je ale někdy těžší než se zdá, že?

Psychorozvod

Každý rozvod má dvě roviny – psychologickou a právní. Ta první mnohdy představuje tu obtížnější část. Během ní totiž zpracováváme své negativní emoce vůči partnerovi, což se ne vždy může dařit.

Tzv. smluvený rozvod

Pokud se domluvíte se svou skoro už bývalou ženou na majetkovém vyrovnání a péči o děti, rozvod proběhne rychle a hladce (zánik manželství po vzájemné dohodě manželů - tzv. smluvený rozvod). Jestliže jsou splněny všechny zákonné podmínky (manželství trvalo alespoň rok, manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí a druhý manžel se připojí k návrhu o rozvod), soud už nezkoumá příčiny rozvratu.

Pomůže odborná pomoc

Mediace

Rodinná, eventuálně rozvodová mediace je metoda mimosoudního řešení konfliktů a sporů, která probíhá za asistence třetí osoby – prostředníka, mediátora. Smyslem mediace je dovést rozhádané klienty k dohodě, která bude přijatelná pro obě strany. Tato služba je placená.

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy

Další možností, jak se pokusit dospět ke kompromisu, je Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy, která poskytuje konzultace zdarma.

Ideální je, když se ke konzultaci dostaví oba manželé. Výsledkem by měl být prospěch celé rozvádějící se dvojice i jejich dětí, pokud nejde o bezdětné partnery. V případě, že jeden z  manželů spolupráci odmítne, poradenství se zaměří hlavně na individuální potřeby a osobní zpracování rozvodu.

Myslete na děti

Rozvod každoročně postihne až 20 tisíc nezletilých dětí. A zatímco manželství končí, rodičovství zůstává.

V zájmu dětí se proto vyvarujte slovního a fyzického napadání. Je-li dítě svědkem takového jednání, prožívá strach napadeného rodiče stejně intenzivně, jako kdyby bylo samo obětí útoku. Pokud má k napadenému rodiči pevný citový vztah, nemůže od něho své pocity oddělit, i když chápe, že druhý rodič jemu samotnému přímo neubližuje.

Rozvod a odchod jednoho z rodičů přinášejí do života dítěte změny a nejistotu. Nekončící neshody a dusno v rodině může v dětech vzbuzovat strach, nejistotu, vztek i pocity viny, což se často negativně projeví na jejich chování.

Ke zvýšení zátěže také přispívá, pokud se partneři před dítětem vzájemně pomlouvají.

Cítíte se osaměle? Nevíte jak dál? Nečekejte podporu od vlastního dítěte, nepřenášejte na něj víc odpovědnosti, než je schopné unést. O radu a pomoc požádejte příbuzné, přátele nebo psychologa.

Výživné

Placení výživného se netýká pouze dětí. Podle zákona také rozvedený manžel, který není schopen se sám živit, může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle jeho schopností, možností a majetkových poměrů. Novela zákona o rozvodu navíc rozšířila nárok manžela, který se na rozvratu manželství nepodílel a kterému je rozvodem způsobena závažná újma. V tomto případě může soud přiznat výživné v takovém rozsahu, který exmanželovi po dobu tří let zaručuje stejnou hmotnou a kulturní úroveň, jakou má bývalý manžel.

Na alimentační závazky po rozvodu se vyplatí myslet předem a dohodnout v manželské majetkové smlouvě pro tento případ rentu. Další možností je řešit otázku případného výživného v písemné smlouvě upravující porozvodové poměry manželů. Taková dohoda navíc urychlí a ulehčí rozvodové řízení.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Gadgety do třetice všeho originálního
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies