Jak pomoci růstu svalů?

Kompletní sportovní výživa. Pokud chcete podpořit kvalitní růst a budování svalové hmoty, měl by vám tento pojem něco říkat. Sportovní výživa a doplňky stravy jsou také zapotřebí pro optimalizaci vašeho výkonu a pocitu spokojenosti z toho, že se nenadřete zbytečně. Vhodnými doplňky stravy mohou být proteiny, potřebné jako stavební materiál svalů. Energii k budování svalové hmoty poskytnou gainery. Aminokyselina kreatin svaly ochrání a zajistí vysoký výkon. Za podporu růstu svalů pak vděčíme anabolizérům a volumizérům. Při rýsovacím tréninku pak pomůže carnitin.

Fotografie čtyř balení s rozpustným proteinem

Opravdu suplementy potřebujete?

Před zakoupením doplňků se zamyslete, zda je opravdu potřebujete. Doplňky výživy se logicky pořizují proto, aby doplňovaly stravu. Tento fakt si někteří sportovci neuvědomují. Základem pro budování svalové hmoty je vyvážená strava. Jestli celý den hladovíte, před posilovnou si dopřejete nějaký ten suplement, po tréninku gainer a protein, rovnou jste peníze za suplementy mohli vyhodit do koše. Tudy cesta opravdu nevede. Takže před nákupem doplňků si zkontrolujte váš jídelní lístek, zda obsahuje dostatečné množství sacharidů a bílkovin. Základní podmínkou je příjem bílkovin v hodnotě 1,5 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. Z čeho tedy získat bílkoviny? Dopřejte si porci masa, tvaroh či vaječné bílky. Sacharidu je třeba přijmout 5 – 6 gramů na kilogram tělesné hmotnosti.

Něco o proteinovém koncentrátu

Jednoduše řečeno jde o bílkoviny v prášku. Doporučené množství bílkovin je u sportovců vyšší, pohybuje se až okolo 2,5 g/kg, což je někdy z běžné stravy obtížné získat. Proto je tady proteinový koncentrát. Pokud ho rozmícháte ve vodě, velice rychle se vstřebává. S mlékem dává lahodnou chuť, ale doba vstřebávání se prodlužuje. Po posilování tedy sáhněte po proteinovém koncentrátu rozmíchaném ve vodě. Proteinový nápoj můžete smíchat se sacharidovým nápojem (gainer), zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Koncentrát je vhodný i po ránu, k rychlému doplnění živin.

BCAA

BCAA – aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (Branched Chain Amino Acids), řadí se sem leucin, izoleucin a valin. Podporují regeneraci svalové hmoty a chrání ji před zatížením. Dokonce je u těchto aminokyselin potvrzena schopnost oxidace při cvičení, což znamená, že tělo je umí využít jako zdroj energie. Všechny suplementy musí být označeny slovem FREE, jinak jde o napodobeniny. Produkt by také měl obsahovat všechny tři aminokyseliny pohromadě. Suplementace BCAA před tréninkem zaručí více síly během tréninku.

Kreatin určitě znáte

Kreatin vzniká jako produkt metabolismu aminokyselin argininu a methioninu. V těle z něj vzniká sloučenina kreatinfosfát, která dodává energii svalový buňkám. Experimenty tvrdí, že kreatin vede k nárůstu síly a k novotvorbě svalových buněk. Nemá žádné negativní účinky a to ani v mega dávkách. Je jedním z nejúčinnějších doplňků vůbec. V tréninkovém cyklu si dejte v prvních třech dnech 4 krát 5 gramů, dalších 11 až 21 dnů 5 gramů za den a potom na 14 až 24 dnů jej vysaďte.

Pozor na rizika

Případ nebezpečného přípravku pro sportovce řešila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jde o výrobek MuscleTech CryoTest, který pochází z USA. K výrobě kapslí bylo použito barvivo erytrosin E 12, což je sice barvivo povolené, ale ne do tohoto typu potravinových doplňků. Navíc na výrobku nejsou napsány v češtině žádné informace. Anglický text potvrzuje přítomnost látky yohimbinu, což potvrdily i následné analýzy. Yohimbin je farmakologicky účinná látka přítomná v některých lécích. MuscleTech CryoTest byl na našem trhu zakázán a stáhnut z prodeje.

Anabolika ve zkratce

Anabolika v organismu podporují a zajišťují anabolické pochody, což jsou reakce při kterých vznikají z jednoduchých látek látky složitější. V organismu jsou důležitá pro tvorbu zásobních látek, syntézu funkčních a stavebních elementů, urychlení a podporu regenerace. Anabolika nejsou totéž co anabolické steroidy. Steroidy jsou totiž hormony odvozené od mužského pohlavního hormonu testosteronu. Přirozeně se v těle vyskytují, ale používají se i jako léčebné prostředky s ohromnými výsledky i s velkým množstvím negativních účinků. Zatěžují kardiovaskulární systém, negativně ovlivňují psychiku a pohlavní systém. Jejich podávání je často nezákonné.

Mnohem bezpečnější a hlavně legální jsou přírodní anabolika. Jejich výhodou je, že nezasahují přímo do metabolismu. Nejznámější jsou výrobky s názvem Nitric a Nitrix, obsahují oxid dusný, který má relaxační účinky na hladkou svalovinu, tím se zvýší anabolické procesy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Není fotbal jako fotbal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies