Jak má táta mluvit se svým potomkem o sexu?

Je všeobecně známo, že sexuální osvětu nechává řada otců na partnerkách. A přitom role táty je při sexuální výchově dětí důležitější, než role matky. On je hlavou rodiny a on je také tím, ze kterého má dítě do jistého věku respekt. Dá se tedy předpokládat, že jeho slova bude brát vážně a alespoň něco málo si zapamatuje. Nebuďte proto srab a seberte dostatek chlapské síly a sebedůvěry na to, abyste dítě se sexem seznámil.

Malý kluk ležící na břiše, sledující z pohovky notebook s lechtivými obrázky žen

Kdy je ten správný čas?

Sex je součástí života každého z nás – někdo začíná sexuálně žít již v pubertě a někdo si tuto slastnou součást života nechává až na později. Tak či tak, už i děti by měli vědět, co si pod pojmem sex vybavit - a to nejen proto, že se s ním setkáváme každý den v televizi. V době internetu se na lechtivé stránky snadno dostane i malé dítě, zvlášť pokud rodiče svůj počítač nemají proti těmto stránkám zabezpečen. Kdy je tedy ten správný okamžik? Je jasné, že batolatům něco říkat o sexu je zbytečné…

Vhodná doba, kdy začít s racionální sexuální výchovou, je nejlépe před devátým rokem života dítěte. Budeme-li se držet takzvaného "pravidla první třídy" a otevřeme-li otázku sexu již při nástupu dítěte do školy, chybu rozhodně neuděláme. V této době se totiž dítě nestydí o těchto záležitostech otevřeně mluvit a také se bez zábran vyptává.

Pokud dítě o sexu mluvit nechce, netlačte na něj, vyčkejte až přijde správný okamžik. Někdy se může zdát, že ta správná chvíle nepřijde snad nikdy. Ale ta správná chvíle zkrátka nastat musí... Zkusit to můžeme například při televizním pořadu zabývající se touto tématikou. Když se dítě samo zeptá, nikdy rozhovor neodkládejte!

Mluvíme s dítětem otevřeně a bez servítků

Pokud se tedy odhodláme s dítětem mluvit o sexu, měla by to probírat společně celá rodina – to znamená, že u rozhovoru by měl být nejenom otec, ale také matka. Pokud se ovšem jako rodiče dohodnete, může si nejprve promluvit matka s dcerou (pro dceru bude jistě příjemnější, když se při hovoru o menstruaci ujme hlavního slova matka) a otec se synem – přeci jen, bylo by to docela zajímavé poslouchat matku, která by synovi vyprávěla o chlapecké onanii... Od toho je tu otec, aby syna do tohoto taje zasvětil (ne však názorně, to už by hraničilo se zákonem). Dál by se ale žádné rozdíly mezi pohlavími dělat neměly.

Seznámení dítěte se sexem má svá pravidla

Tak jako vše, tak i první rozhovor s dítětem o sexu má svá pravidla. Pokud na něj hned ze startu vychrlíme seznam sexuálních poloh a nebo mu budeme popisovat své oblíbené scény z porno filmů, hodí na nás tak akorát vyděšený pohled a přestane poslouchat - takže si ve výsledku ani nic nezapamatuje. Musíme začít od samotného počátku.

Děti by měli vědět vše jak o svém těle, tak i o těle opačného pohlaví. A tím také při rozhovoru začneme. Snažíme se mu vysvětlit, kde a k čemu má své pohlavní orgány a také navážeme na to, k čemu mu mohou pohlavní orgány (i pohlavní orgány opačného pohlaví) v pozdějším věku sloužit.

Předpubertální sexuální výchova samozřejmě nepojednává o technice pohlavního styku, ale… Ruku na srdce, nezřídka se stane, že slyšíme deseti až dvanáctileté se bavit o tomto tématu – a to s nimi ještě nelomcují hormony! Ale vraťme se k tématu.

Mluvit bychom měli věcně, pravdivě a samozřejmě bez servítků. Pokud začnete mluvit o králíčcích, kteří se mají strašně rádi a nakonec mají kupu dětí, které jim přinesl čáp, je to zcela zbytečné. Přirovnat by se to dalo k balamucení dětí na Vánoce, kdy do určitého věku věří, že dárky jim nosí Ježíšek. Stejně ale už i šestileté dítě ví, že dárky mu kupují rodiče a příbuzní…

Měli bychom dítěti výstižně vysvětlit, jak dochází k oplodnění, seznámit jej s nebezpečím nechráněného styku a nechtěného otěhotnění a také pohlavními chorobami včetně AIDS. Důležité je jej také seznámit s tím, jak se chránit před sexuálním zneužitím.

Je celkem jedno, k jakým výrazům se při vysvětlování uchýlíme, nakonec se stejně nevyhneme tomu, pojmenovávat vše správnými jmény. Zpočátku se snažíme vyhýbat vulgárním výrazům, respektive upozorníme dítě na jejich pravý význam a zdůrazníme mu, že jejich vyslovování je jednoduše nevhodné.

Překonejte svůj strach!

Pokud nás přeci jen přemůže strach a k takovému rozhovoru se neodhodláme, je to velká chyba! Zanedbaná sexuální výchova v dětství může vést k mnohým potížím v dospělosti, ať už jde o narušené sexuální sebevědomí, promiskuitu, nevyrovnanou osobnost, závislosti a nebo dalším psychické problémy. Můžeme tomu ale zabránit!!! Stačí, pokud v sobě najdeme dostatek chlapské síly a sebedůvěry na to, abychom dítě se sexem včas seznámili.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Soutěžte s filmem Mechanik zabiják
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies