Jak koupit ojetou káru

Ne každý má dost peněz na nové auto, ale málokdo se bez auta dneska obejde. Kupovat si něco staršího se ale taky může pořádně nevyplatit. Připravili jsme proto pro vás několik zásad, které vám pomůžou nenaletět a neutratit nakonec víc peněz za starý křáp, než kolik by vás stálo nové auto.

Fotografie ženy, která pózuje v bílém trabantu

Sleva není zadarmo

Zdroj: moje.auto.czRada číslo jedna zní: nedívejte se jenom na cenu. Nejnižší cena je samozřejmě ten největší tahák a pokud jste se rozhodli kupovat ojetinu, cena pro vás bude nejspíš velmi důležitým faktorem při rozhodování. Problém s tou úplně nejlevnější nabádkou však obvykle spočívá v tom, že také bývá tou nejhorší. Je pravděpodobné, že nějaká obdobná nabídka za o něco vyšší cenu bude mnohonásobně lepší koupí. U auta totiž náklady ani zdaleka nekončí s jeho koupí - musíte ještě uvažovat o tom, kolik utratíte za běžný provoz, servis a pojištění. U ojetého auta, které už je v extrémně špatném stavu, budou tyto náklady tak vysoké, že za nějakou dobu používání se vám takové auto prodraží natolik, že už jste si rovnou mohli koupit místo něj nějaké zcela nové, a přitom byste ušetřili. Dívejte se proto vždy nejen na cenu, ale také na stav vozu, a to pečlivě. Při zkušební jízdě se zaměřte na to, jak citlivé je řazení a spojka, jaký je zvuk motoru při různých stupních zátěže a jak dobře brzdí brzdy. Nejen že si na základě toho můžete udělat lepší obrázek o tom, v jakém stavu je auto teď, ale také v jakém stavu bude po naježdění dalšího kvanta kilometrů a jak dlouho vám vydrží.

 

Nevěřte prodejcům co mlčí

Zdroj: moje.auto.czVždycky také požadujte co nejvíce informací - specifikace, původ auta, servisní knížku. Pokud vám nějaké informace prodejce odmítá dát, nikdy to není dobrá známka. Buďto je sám nemá, a je tedy nekompetentní, nebo je má, ale úmyslně je zatajuje, a potom je téměř určitě s autem něco v nepořádku. Pokud i přesto máte dále o auto zájem, sami si můžete všechno zjistit tak, že necháte auto prověřit společností Cebia, a ta vám o něm přes internet pošle informace za nějakých 500 korun, pokud znáte VIN číslo daného auta. Nemusíte se také omezovat na autobazary, které nejsou zrovna pověstné spolehlivostí, kvalitou a férovostí svých obchodních praktik, případně na nějaké ještě pochybnější způsoby prodeje aut přes nějakého kamaráda známého vašeho známého. I normální obchody s novými auty často prodávají také auta ojetá, případně různé firmy se mohou zbavovat starých firemních aut z jejich firemní flotily. To je asi relativně nejbezpečnější způsob, jak kupovat ojeté auto, s tím že kvalita takto prodáváných stále může být relativně velmi dobrá.

 

Cizina není automaticky lepší

Zdroj: autojasa.czDocela rozšířeným mýtem ohledně kupování ojetých aut je pak myšlenka, že koupě ojetého ze zahraničí musí být nutně lepší než u nás. Protože v cizině mají přece všechno lepší, ne I když to může znít lákavě, je s tím spojená spousta potenciálních problémů, které se samozřejmě teoreticky také mohou týkat ojetého auta prodávaného u nás, ale v mnohem menší míře. Auto z ciziny může být častěji kradené, což může vést ke komplikacím s policií, nemluvě o tom, že pokud by s takto dovezeným autem byl nějaký závažný problém, reklamace by vůbec nebyla jednoduchá (a i kdyby šla provést, nejspíš by s ní byly spojeny docela nepříjemně vysoké náklady). Vyřizování takového nákupu ze zahraničí by vůbec bylo celkově spojené s dalšími výdaji ohledně papírování, převozu a servisu, nemluvě o tom, že by vám to pravděpodobně zabralo víc času a úsilí. Zvažte tedy velmi detailně, jestli se vám to v konečném součtu opravdu vyplatí, nebo ne. Ani koupě ojetého auto totiž není zrovna malou investicí a jen málokdo si dneska může dovolit vyhazovat peníze do kamen.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Uvažujete o povzbuzováku v podobě viagry?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies