Jak jí říct, že chci předmanželskou smlouvu

Představte si, že jste rozumný, praktický a realisticky uvažující člověk, který chce udělat co nejvíc proto, aby v budoucnu nepřišel kvůli nějakému nedorozumění o všechno. A teď to zkuste vysvětlit někomu, s kým se nedá rozumně domluvit. Aneb jak si zadělat na solidní předmanželskou patálii.

Fotografie zobrazující zásnubní prsteny

Romantice se meze kladou

Zdroj: amitprakashlaw.wordpress.comPředevším bychom si měli ujasnit, co vlastně taková předmanželská smlouva v našich právních končinách obnáší. Jedná se v zásadě výhradně o upřesnění pravidel budoucího majetkového vyrovnání mezi vámi a vaší nastávající za určitých konkrétních okolností. Nějaké pokuty za nevěru nebo jiné srandy do ní sice zařadit můžete, ale jak to pak hodláte vymáhat, to je věc úplně jiná. Taky je potřeba si uvědomit, že přerozdělení společného majetku při rozvodu se týká jenom majetku nabytého během manželství, ne předchozího majetku. Není to tedy nijak zvlášť radikální dokument, který dává docela dost dobrý smysl v situaci, kdy dělení fifty fifty podle normálního zákona by moc férové nebylo (když třeba jeden z partnerů má mnohem větší výdělky nebo závazky - ano, i dluhy se normálně dělí rovným dílem). Ať už jste jakkoli zaláskovaní, musíte si uvědomit, že by se vám v případě rozvodu rozhodně nelíbilo, kdyby vás zatáhl váš tou dobou již dost nesnesitelný partner do nějakého jeho nebo jejího dluhu, stejně jako by se vám určitě nelíbilo přenechat velkou poměrnou část svých tvrdě vydřených peněz někomu, kdo do společného rozpočtu přiváděl dlouhodobě velký kulový. No a skutečnost se má tak, že mnohem častěji se takhle potřebujem jistit my chlapi, i když je pravda, že i my se dokážem celkem snadno pekelně zadlužit a tím pak stáhnout svoji družku ke dnu společně s námi. Proč tedy uzavírat přemanželskou smlouvu Děláme to prostě v každém případě pro ochranu obou stran od případné majetkové nespravedlnosti. Kdyby ale stačila ženským ve většině případů k vysvětlení taková jednoduchá praktická logika, nebylo by vůbec potřeba se o tomhle dál rozepisovat. Bohužel/bohudík romantický vztah nebývá obvykle založený na ničem rozumném.

 

Se srdcem na papíře

Zdroj: prenuppros.comSamozřejmě že být zamilovaný je krásné. Člověk si kolikrát ani nedovede představit, jak by vůbec mohl svého vysněného partnera kdy chít opustit. Statistiky ale jasně ukazují, že většina manželství u nás i přes ty nejlepší úmysly končí rozvodem. A rozvod zkrátka představuje riziko tahanic o majetek, pokud se dopředu neujasní, kdo má nárok na jaký díl z čeho a v jakém případě. Problém s navrhováním takového kroku družce ale spočívá v tom, že se to dá velmi snadno pochopit jako vyjádření nedůvěry. A nedůvěra, přemýšlení dopředu o tom, že svou partnerku opustíte, to je něco, co tím pádem snadno u ženy vyvolá uražení se, depresi, hysterický záchvat, ochlazení citů, a tak dále a tak podobně. To je něco, co pravděpodobně krátce před svatbou nikdo nechceme - v "lepším" případě nám to svatbu náladově pokazí, v tom horším se z toho může vyklubat sebenaplňující se proroctví, takový ten malý červík hlodající někde v podvědomí, který nakonec všechno pěkné mezi dvěma lidmi sabotuje. Proto je určitě nutné nepřijít s tímhle nápadem jako s pochybností, obviněním, výhružkou nebo ultimátem. Netlačte s tím na svoji snoubenku, protože jak už to tak obvykle bývá, když na někoho zatlačíte, buďto se zablokuje nebo rovnou začne tlačit zpátky. Rozhodně by bylo vhodné nepřijít s nějakou takovou smlouvou jako s hotovou věcí - raději s tím přijďte jako s otevřeným nápadem, na jehož upřesnění se vaše budoucí manželka taky bude moct podílet rovným dílem. Když ji zároveň nezapomenete zahrnovat ujišťováním a neutuchající pozorností, pravděpodobně tím ještě víc zmírnite její odpor a snad bude dokonce přístupnější objektivnímu zvážení výhod uzavření předmanželské smlouvy. A nakonec nezapomeňte stále připomínat, že je to stejně na její ochranu jako na vaši.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Týpci, které proslavil internet
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies