Jací jsou Češi otcové?

Považujete se za milujícího a starostlivého otce, který by pro své dítě udělal cokoli? Tak si vzpomeňte, kdy jste byl naposledy na třídní schůzce (do jaké že to vlastně chodí třídy?) nebo kdy jste k němu vstával, když mělo horečku. Odhoďme růžové brýle i chlapskou ješitnost a zkusme se na otcovskou péči podívat objektivně. Vloni ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo průzkum, který mapuje zapojení českých otců do péče o dítě. Výsledky? Tady jsou!

Fotografie zachycující muže jak přebaluje své dítě

Podoby otcovství v ČR

Ve stejnojmenném sociologickém výzkumu (http://www.tatojaknato.cz/images/docs/podoby-otcovstvi.pdf) bylo vyzpovídáno 1 147 otců nezletilých dětí ve věku 25–54 let a 353 budoucích tatínků od 20 do 39 let. Průzkum oslovil i 150 personalistů, aby se ukázalo, jak vstřícné podmínky dokážou firmy nabídnout aktivním otcům. Odborným konzultantem byla Liga otevřených mužů.

Co ukázal výzkum

• V každodenní péči se čeští otcové vybičují k hraní s dětmi (38 %) a k mazlení s nimi (37 %).

• Pouhých 15 % otců pečuje o své dítě, pokud je nemocné.

• Jen 17 % tatínků občas v noci vstane k nejmenším potomkům.

• Otcové si nejčastěji s dětmi ve volném čase povídají a sledují televizi (DVD).

• Tátové se spíše podílejí na plánování výletů a náplně volného času než na každodenní péči (tedy aktivitách, které baví i je).

• Otcové, kteří asistovali u porodu svých dětí, jsou v každodenní péči o ně aktivnější.

Moderní versus tradiční otec

Otcové v Česku jsou poměrně různorodá skupiny. 61 % z nich zastává liberálnější názory (partnerka má právo na seberealizaci, dětem chtějí být především partnerem, nestaví na zákazech a rodičovská dovolená pro ně není tabu). Mezi těmito otci převažují mladší ročníky z velkých měst a s VŠ vzděláním.

Tradiční roli otce ve výchově (muž vydělává, žena se stará o domácnost, nedovede si představit, že by šel na rodičovskou dovolenou) a výchovy pevnou rukou preferuje 39 % otců, převážně starších, s nižším vzděláním a z menších měst a vesnic.

Jste aktivní otec?

Jestli ano, tak se na péči o dítě podílíte více než z 30 %.

Další skupinou jsou průměrně aktivní tátové, jejichž podíl na péči je 20-30 %, a konečně neaktivní otcové, tj. s nižším než 20% zapojením do péče o dítě. Svoji roli tu hraje věk, dosažené vzdělání a bydliště. Opět platí – čím nižší věk, vyšší vzdělání a větší město, tím aktivnější otec.

Generační změna?

Vypadá to, že se nám tu klube nová generace tatínků. Mladí budoucí otcové berou jako samozřejmost strávit první dny po porodu doma s dítětem a výzkum také potvrdil, že jsou aktivnější a liberálnější.

Udělal jsi to blbě!

Mnohdy za ochabující mužskou péči o děti můžou právě jejich matky. Určitě to znáte: přivezete mimčo z porodnice a okamžitě se kolem něj seběhnou všechny ženské z rodiny. Chcete ho pochovat nebo přebalit, ale dítě je vám vyrváno z ruky se slovy „počkej, já to udělám“. Když už se k němu vůbec dostanete, jsou vám vyčteny dupačky naruby nebo žlutý dudlík místo zeleného. Děcku je to srdečně jedno, ale jsou matky, kterým tohle přivodí skoro hysterický záchvat. A za nějakou dobu se diví, že péči o dítě redukujete jen na občasné pohoupání nebo puštění večerníčku.

Otec to zvládne!

To potvrzuje i vedoucí sociální psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Lenka Šulová: „Jestliže je otec nucený k takzvanému prvopečovatelství, nebo se stane, že matka odejde, tak se jeho chování blíží mateřskému chování a je mu to zcela přirozené. Existuje něco, co se nazývá intuitivní rodičovství a tím je vybavena nejen matka, ale i otec.“

Tohle by si měly povinně přečíst všechny ubrblané matky a v zájmu objektivity i alibističtí otcové, kteří se vymlouvají na přírodu a mateřský pud, jenom aby nemuseli vyměnit miminu plenku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

5 nejoblíbenějších hitech hraček současnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies