Jáchyme, hoď ho do stroje!

Traktor, za jehož volantem evidentně nesedí žádný řidič, sjíždí pomaličku do venkovského rybníka. Tak začíná klasická komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!, na které poprvé v rámci filmu spolupracovala dvojice Svěrák - Smoljak.
Fotografie herců z českého filmu Jáchyme hoď ho do stroje

Jáchyme, hoď ho do stroje! - šestý den je Sobota (Luděk)

Tento film byl nejen autorskou premiérou pro Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka na stříbrných plátnech, ale vynesl vzhůru i představitele Františka Koudelky. Luděk Sobota snad neměl předtím ani potom příhodnější roli. Do svého opraváře tak mohl přenést roztržitost, těkavost, ale taky schopnost, ze všech nepravděpodobných malérů, které mu přinese kondiciogram, podle něhož se za každých okolností řídí, vykličkovat.
Jeho ztřeštěná situační komika je ideálně doplňována dalšími gagy a slovními hříčkami, které za těch více než třicet let přešly do krve snad každému, kdo tento film aspoň jednou viděl.

Jáchyme, hoď ho do stroje! - Svěrák do filmu na poslední chvíli

Pikantní na tomto filmu je to, že Svěráková role podnikového psychologa Kláska v původním scénáři vůbec není. Dopisovala se až na poslední chvíli. Naštěstí to však nebyla pro Zdeňka Svěráka taková rychlovka, jako námět filmu Vesničko má, středisková. Jeho a Smoljakovo neherectví, které jim bylo tehdy vytýkáno, opět přináší do filmu osvěžující kontrast ve srovnání se zkušenými profesionály. V tomto směru razí trojice zaměstnanců blázince Josef Hlinomaz a František Husák jako zřízení a Václav Lohniský jako jejich den ode dne šílenější nadřízený.

Jáchyme, hoď ho do stroje! - zlidovělé hlášky

Jáchym je za ta léta především zdrojem nesmrtelných vět. Režisér a spoluscénárista Oldřich Lipský měl na kvalitní filmové komedie jednoduše výtečný nos a každý jeho film obsahuje tolik povinné hlášky, o které se (většinou marně) snaží současné „veselohry”. Zvažte sami, kolikrát jste už použili rčení typu:

  • Vy nás ale zásobujete, pane Karfík
  • Neber úplatky, neber úplatky ....
  • Tak kdepak je ten prďola, co tady čepuje to pivo (zřejmě nejpoužívanější)
  • Zváž to dobře, Arnošte
  • No, zřejmě slušnej voddíl (STS Chvojkovice - Brod)
  • Maximálně jednou za deset let
  • Slepé střevo nebrat!
Co říkáte? Že nepoužili? A mohou se zeptat, na které planetě bydlíte?
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

S Teslou je sranda
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies