I chlapi maj co číst

Ženský mají svoji červenou knihovnu, ale co máme my? Odpověď zní detektivky, thrillery, horory a různé variace na tyhle žánry. Kdo dnes píše ty nejdrsnější? Čtěte a uvidíte.

Fotografie muže, který sedí s knihou na knihovničce

Jeffrey Deaver - Kam se na Linka hrabe Sherlock Holmes

Zdroj: ananasjourney.blogspot.comTroufám si tvrdit, že Deaver se nachází ve stejné lize, jako Arthur Conan Doyle nebo Agatha Christie, a přitom jsou jeho příběhy stejně zábavné, akční a velkovýpravné jako bondovky Iana Fleminga. Jeho dvorním vyšetřovatelem je Lincoln Rhyme, policejní vyšetřovatel upoutaný na vozík a téměř zcela paralyzovaný (ve filmovém zpracování jej hrál Denzel Washington). Jeho oči, uši a ruce v terénu mu dělá svůdná zrzka Amélie Sachsová, která má slabost pro rychlá auta (ve filmovém zpracování Angelina Jolie). Jejich první společný případ z knihy Sběratel kostí byl dokonce zfilmován. Ale věřte tomu, že knížka je opravdu mnohonásobně lepší než film. Číst Deavera je totiž nenapodobitelný zážitek. Samozřejmě nemáte absolutně žádnou šanci dopředu uhodnout, kdo je vrah. Věřte mi, nepovedlo se mi to ani jednou, a to jsem četl víc než tucet jeho detektivek. Ale nejen to, pokaždé se vnoříte do úplně jiného světa, který je tak detailní, že vám nezbývá, než mu zcela propadnout. Deaverův tvůrčí postup vždy začíná tím, že si pečlivě prostuduje reálie nějaké zajímavé oblasti - světa hackerů, světa iluzionistů, světa pašeráků lidí, světa popravčích, světa pyromanů, světa hluchoněmých... Nejen že je to fascinující, ale skrze čtení těchto příběhů se také dozvíte něco nového, co se děje ve skutečnosti a co normálně ví jen lidé, kteří jsou toho součástí. Lincoln Rhyme však není jediným poutavým vyšetřovatelem v Deaverově repertoáru, i když je pravděpodobně tím nejlepším. Některé knihy jsou lepší a jiné horší, to už tak bývá, ale drtivá většina je výborných. Nebojte se je tedy vyzkoušet, nebudete zklamaní.

 

David Morrel - Otec Ramba, není co dodat

Zdroj: elc.polyu.edu.hkThrillery ale nemusí být vyloženě detektivní, aby byly čtivé. Kolikrát je mnohem lepší epický akční příběh, kde hrdina vyhodí spoustu věcí do vzduchu (případně získá dívku svého srdce nebo se pro ni alespoň obětuje) a kde padouch zabije mimořádně ošklivým způsobem spoustu lidí a pak si i ho najde mimořádně ošklivý konec. Ale abych to nezjednodušoval, duchovní otec Ramba David Morell má značně rozmanitý repertoár velmi odlišných příběhů, které obvykle pojí postavy z řad armádních specialistů, špiónů, kriminálníků a psychopatů a prvky tajemství, kultů, snahy ovládat život ostatních a boje proti zdánlivě nezdolatelným silám. Ať už se jedná o Ramba, špiony z různých bratrstev (Bratrstvo růže, Bratrstvo kamene, Svazek noci a mlhy, Stoupenci plamene), průzkumníky v zavřeném hotelu hrůzy (V pasti) nebo mnoho jiných postav se zvláštními schopnosti, které se ovšem nacházejí v nezáviděníhodné situaci, vždy to bude napínavé, inteligentní, brutální a překvapivé. Pokud zkrátka chcete literaturu pro pořádné chlapy, nic chlapštějšího v knihkupectvích nenajdete.

 

Dean Koontz - Nový (a lepší) Stephen King

Zdroj: maggiecakes.wordpress.comDetektivní zápletka a napínavá akce jsou však pouze dvě z mnoha pro nás muže opravdu zajímavých témat. Tím třetím nejzajímavějším tématem (když protentokrát zcela pomineme sex, na který jsou ale stejně lepší obrázky než text; ačkoli v knihách mnou doporučovaných autorů není všelijakého sexu zrovna málo) je mysteriózní horor s prvky fantasy nebo sci-fi. Mýtická nebo vědou stvořená monstra, okultní náboženské rituály, mimozemšťané, nesmrtelní cestovatelé časem a čertvíco všechno ještě, každý z nás preferuje něco jiného, ale každému z nás se budou z něčeho hrůzou ježit chlupy. Stephen King tomuto žánru dlouho vládl, ale poslední dobou se už bohužel začíná dost opakovat. Dean Koontz se naopak rozjíždí. Někomu sice může trochu vadit, že je to takový ten poamericku přesvědčený křesťan, ale to nic nemění na faktu, že psát umí. Napne vás jako strunu a až do konce nepustí. Jeho vize jsou navíc velmi kreativně zvrácené a záhadné, jeho vysvětlení kolikrát hodně originální. Místy vychází z klasiky jakou je například Frankestein (v takto přezdíváné sérii knih, která začíná dílem Nevděčný syn), místy z křesťanské mytologie (v sérii knih o Thomasovi, která začíná dílem Podivný Thomas), místy víc ze sci-fi (Oči Soumraku). Některá jeho díla jsou ovšem tak dobře podivná, že se nedají nijak zařadit - budete si je prostě muset přečíst.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Ulítnete na kiteboardingu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies