Hurling - irský národní sport

Hurling je v Irsku stejně populární jako fotbal nebo hokej u nás. Na zápasy chodí desetitisíce diváků a jeho obliba pomalu vzrůstá i v Čechách. Ačkoliv se jedná o velmi fyzicky náročný a tvrdý sport, v Irsku jej zvládají i ženy.

Fotografie zobrazující hráče při hře hurling

Pravidla hurlilngu

Na hřišti o rozměrech fotbalového hrají dva patnáctičlenné týmy. Hlavním náčiním hráčů je krátká hokejka zvaná hurlie. Cílem hry je dopravit malý kožený míček (slioter) do soupeřovy branky. Míč se hráči snaží udržet nad zemí a mohou je chytit rukou pouze ze vzduchu či z odrazu. Hurling se hraje dvakrát po třiceti minutách a ačkoliv se to nezdá, je nejrychlejší a nejakčnější hrou na světě.

Hurling pro ženy a muže

Ano, přestože se jedná o poměrně tvrdou hru, také irské ženy hrají hurling. Tomuto (mírně upravenému) druhu hurlingu se však říká camogee.

Hurlingové týmy

Ještě donedávna byl nejbližší hurlingový tým v Německu. Nyní se však formuje tým i v českém Mělníku, kde se můžete přihlásit nebo si hurling jen tak vyzkoušet. Mistry v hurlingu jsou Rebelové z Corku, jak se tomuto irskému týmu přezdívá.

Hurling součástí programu Irského kulturního festivalu v Ostravě

Pokud vás hurling zaujal, máte jedinečnou možnost shlédnout exhibiční utkání tohoto temperamentního sportu v ostravském sportovním stadionu při příležitosti konání třetího ročníku Irského kulturního festivalu v březnu roku 2007, o kterém si u nás v  budoucnu budete moci přečíst zajímavý článek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Google +1 aneb jak se vám líbí
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies