Hugh Laurie alias cynický Dr. House

Hugh Laurie je známý herec, spisovatel, hudebník a zpěvák. Nejvíce jej proslavila role cynického Dr. Gregory House ve stejnojmenném seriálu, působení v hudební skupině Band from TV a knihy The Gun Keller a The Paper Soldier, které napsal.

Herec Hugh Laurie na fotografii v dešti

Ze života Hugha Laurie

Hugh Laurie (celým jménem James Hugh Calum Laurie) se narodil 11. června 1959 v Oxfordu v Anglii jako nejmladší ze čtyř dětí. Vystudoval Cambridge University v Etonu, obor antropologie a archeologie. Během studia se přidal ke známé vysokoškolské herecké skupině Footlights Club, kde byl zvolen prezidentem.

Hughova účast na juniorském MS ve Finsku

Hugh Laurie zdědil sportovní nadání po svém otci, který byl veslařem. Ten v roce 1948 vyhrál zlatou medaili na Olympijský hrách v Londýně. Hugh se přidal k národnímu veslařskému týmu roce 1977, nakonec skončil čtvrtý na juniorském mistrovství světa ve Finsku. Měl velkou šanci stát se profesionálním veslařem, kterou mu překazila infekční mononukleóza.

Počátky hvězdné herecké kariéry

Společně se spolužákem ze školy Stephenem Fryem napsal The Cellar Tapes (1981). Společně se objevili v komediálních TV pořadech a sitcomech Alfresco (1983), A Bit of Fry and Laurie (1989-95), Jeeves and Wooster (1990-93), Černá zmije (1987, zde hrál Hugh společně s Rowanem Atkinsonem). Jako hosté se Stephen a Hugh objevili v seriálech The Young Ones; Dangerous Brothers Present: World of Danger; Filthy, Rich and Catflap; The New Statesman.

Stephen, Hugh a několik dalších spolužáků z univerzity excelovalo společně na filmovém plátně v ironické komedii Petrovi přátelé. Další výraznou postavu vytvořil Hugh v úloze antikomunisticky smýšlejícího strýčka v psychologickém retrosnímku Špendlík na motýla a ve filmu Flight Of The Phoenix. Objevil se v trikové rodinné komedii podle dětské knihy E. B. Whitea Myšák Stuart Little, Myšák Stuart Little 2, Maybe Baby a v komedii 101 dalmatinů. Dobře se zhostil také postav aristokratů v přepisech klasických románů Jane Austenové (Rozum a cit), Honoré de Balzaca (Madam Bette) a Alexandra Dumase (Muž se železnou maskou).

Cynický Dr. Gregory House

Hugh Laurie se nejvíce proslavil rolí cynického lékaře House v seriálu Dr. House. V seriálu ztvárnil hlavní roli, lékaře v nemocnici v Princeton-Plainsboro v New Jersey. Scenárista seriálu Dr. House David Shore se nechal inspirovat detektivním Sherlockom Holmesem. Věčně mrzutý, nespokojený a ironický lékař společně se svým týmem léčí záhadné a komplikované případy. Víc jej zajímá choroba, než samotný pacient. Sám trpí tělesným postižením, a tím je možná pacientům blíž, než se na první pohled může zdát.

Za tento seriál získal zlatý Globus, několik nominaci na cenu Emmy a několikrát cenu TCA (Television Critics Association).

Úspěšný spisovatel

Hugh je autorem knižního thrilleru The Gun Keller, který vydal v roce 1996. Nedávno publikoval svou druhou knihu s názvem The Paper Soldier.

Ze soukromí Hugha Laurie

Hugh je od roku 1989 ženatý s Jo Green. Mají spoju tři děti - Charlesa (1988), Williama (1990) a Rebeccu (1992). Je také hudebník - hraje na klavír a elektrickou kytaru. Je členem skupiny Band from TV, cílem je získávat peníze na dobročinné účely. Ve skupině působí mimo jiné také Teri Hatcher, Greg Grunberg, James Denon, Jesse Spencer, Bonnie Somerville, Bob Guiney, Adrian Pasdar a další.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Filmové dobroty letošního podzimu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies