Samuraj.cz

Horolezectví – stačí vám tento menší mrakodrap?

del.infe del.infe

Odvážlivec zdolává několik desítek metrů vysokou stěnu krok za krokem, místo za místem. Hluboko pod ním spousta diváků, vysoko nad ním policie. Někdy uberte diváky a přidejte hlubokou noc. Slovo extrémní bude pro buildering to pravé...

Horolezectví – buildering

Aktivita, která obsahuje šplhání po jakémkoliv druhu staveb v městském prostředí. Původní název vznikl kombinací anglických slov building (budova) a bouldering (druh horolezecké aktivity, více v příslušném článku na www.samuraj.cz)

Horolezectví – buildering spadá mezi extrémní sporty

Často je nutné šplhat bez jištění a to ve velmi obtížných podmínkách. V drtivé většině případů se tato činnost provádí v noci, což úzce souvisí s její legalitou.

 

Horolezectví – buildering – místa

Nejčastějšími cíli těchto odvážlivců jsou mrakodrapy, mosty či monumenty. Pro příklad můžeme uvést Empire state building v New Yorku, Golden gate bridge v San Francisku či bývalé Světové obchodní centrum. Mrakodrapů je po světě stále dost.

Horolezectví – buildering – legálnost

Vyznavači této aktivity mívají často problémy s policisty, kteří si je odvádí hned poté, co dosáhnou vrcholu. Málokdy totiž dá majitel budovy povolení k takové nebezpečné aktivitě. Občas se vyskytnou výjimečné akce, při kterých je dovoleno po mrakodrapech šplhat pro osamělé a zkušené horolezce. Ty vždy vzbudí velký poprask mezi širokou veřejností a všechny televize jsou na místě, aby výkon mohl vidět celý svět. Bohužel akce tohoto typu nejsou moc časté.
Někteří majitelé jsou ovšem shovívaví a například areál University of Colorado v Boulderu je v mnoha místech volný pro jakékoliv využití tohoto typu.

Horolezectví – buildering – extrémní sport pro jednotlivce?

V poslední době se buildering stává populární skupinovou aktivitou. Stejně jako u tradičního horolezectví, stejně tak i zde jsou „vychozené cesty”, označené obtížností.

Horolezectví – buildering a demonstrace

V našem světě musí mít všechno svůj důvod a nikomu se nechce věřit, když někdo jako Forest Gump prohlásí: „Prostě se mi chtělo.” Proto se i buildering stává součástí mnoha demonstrací. Horolezec mívá v tomto případě na zádech i transparent s příčinou protestu.

Horolezectví – buildering, nejznámější horolezci a kde všude šplhali

 

Harry Gardiner (první oficiálně známý urban climber) Alain Robert (Empire State Building v New Yorku, Sears Tower v Chicagu, Petronas Towers v Kuala Lumpur a mnoho dalších) Dan Goodwin (Sears Tower v Chicagu) George Willig (World Trade Center – bývávalo v New Yorku) Harry a Simon Westaway (Big Ben v Londýně)

 

Hodnocení: 3.3

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.