Horolezectví – stačí vám tento menší mrakodrap?

Odvážlivec zdolává několik desítek metrů vysokou stěnu krok za krokem, místo za místem. Hluboko pod ním spousta diváků, vysoko nad ním policie. Někdy uberte diváky a přidejte hlubokou noc. Slovo extrémní bude pro buildering to pravé...

Fotografie anglické informační tabule - horolezectví zakázáno

Horolezectví – buildering

Aktivita, která obsahuje šplhání po jakémkoliv druhu staveb v městském prostředí. Původní název vznikl kombinací anglických slov building (budova) a bouldering (druh horolezecké aktivity, více v příslušném článku na www.samuraj.cz)

Horolezectví – buildering spadá mezi extrémní sporty

Často je nutné šplhat bez jištění a to ve velmi obtížných podmínkách. V drtivé většině případů se tato činnost provádí v noci, což úzce souvisí s její legalitou.

 

Horolezectví – buildering – místa

Nejčastějšími cíli těchto odvážlivců jsou mrakodrapy, mosty či monumenty. Pro příklad můžeme uvést Empire state building v New Yorku, Golden gate bridge v San Francisku či bývalé Světové obchodní centrum. Mrakodrapů je po světě stále dost.

Horolezectví – buildering – legálnost

Vyznavači této aktivity mívají často problémy s policisty, kteří si je odvádí hned poté, co dosáhnou vrcholu. Málokdy totiž dá majitel budovy povolení k takové nebezpečné aktivitě. Občas se vyskytnou výjimečné akce, při kterých je dovoleno po mrakodrapech šplhat pro osamělé a zkušené horolezce. Ty vždy vzbudí velký poprask mezi širokou veřejností a všechny televize jsou na místě, aby výkon mohl vidět celý svět. Bohužel akce tohoto typu nejsou moc časté.
Někteří majitelé jsou ovšem shovívaví a například areál University of Colorado v Boulderu je v mnoha místech volný pro jakékoliv využití tohoto typu.

Horolezectví – buildering – extrémní sport pro jednotlivce?

V poslední době se buildering stává populární skupinovou aktivitou. Stejně jako u tradičního horolezectví, stejně tak i zde jsou „vychozené cesty”, označené obtížností.

Horolezectví – buildering a demonstrace

V našem světě musí mít všechno svůj důvod a nikomu se nechce věřit, když někdo jako Forest Gump prohlásí: „Prostě se mi chtělo.” Proto se i buildering stává součástí mnoha demonstrací. Horolezec mívá v tomto případě na zádech i transparent s příčinou protestu.

Horolezectví – buildering, nejznámější horolezci a kde všude šplhali

 

  • Harry Gardiner (první oficiálně známý urban climber)
  • Alain Robert (Empire State Building v New Yorku, Sears Tower v Chicagu, Petronas Towers v Kuala Lumpur a mnoho dalších)
  • Dan Goodwin (Sears Tower v Chicagu)
  • George Willig (World Trade Center – bývávalo v New Yorku)
  • Harry a Simon Westaway (Big Ben v Londýně)

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Courteney Cox opět ve filmu Vřískot
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies