Horolezectví bez jištění – bouldering

Ke konci června 2006 se konal předposlední závod světového poháru v boulderingu. Jak tento sport vůbec vypadá a o co při něm především jde? Víte, odkud pochází či kdo jeje rozšířil? Určitě si přečtěte náš článek.

Fotografie muže, který leze po skále

Horolezectví bez jištění – bouldering

Bouldering je označení specifického druhu lezení, při kterém není člověk jištěn lanem. Normálně bývá limitováno samotným lezcem s ohledem na výšku a náročnost trati. Důležitý je dobrý odhad, protože jinak člověk riskuje vážná zranění.

 

Horolezectví bez jištění – bouldering

Název vznikl z anglického slova boulder (balvan), protože tato varianta se nejčastěji praktikuje právě na nich. Druhý, v současné době možná i populárnější způsob je lezecká stěna umístěna v budově (ve fitnesscentrech či tělocvičnách). Jednou z variant boulderingu je i šplhání po stavbách vytvořených člověkem, tzv. buildering.

Horolezectví bez jištění – bouldering a původ sportu

Zdokumentované počátky se dají nalézt ve Velké Británii a Francii ke konci devatenáctého století. Po mnoho let byl bouldering pouhým cvičným nástrojem před klasickým horolezectvím. Už kolem roku 1940 si ovšem francouz Pierre Allain a jeho přátelé pravidelně užívali bouldering čistě jako takový. Jako samostatný sport jej proslavil John Gill, amatérský gymnasta, který ovšem stanovil pravidla od začátku úplně jinak.

 

 

Horolezectví bez jištění – bouldering a zaměření sportu

Klasický bouldering je zaměřený mnohem více na individuální prožitek a řešení každým jedincem, než na výdrž a rychlost jako tradiční horolezectví nebo sportovní horolezectví. Cestám po skále se u boulderingu často říká problémy, protože právě tak jde vidět podstata tohoto sportu. Celý výstup se může známkovat a existuje několik stupnicí, nejvíce užívanou je V–grade systém Johna Shermana.

 

 

Horolezectví bez jištění – bouldering a bezpečnost

Aby se předešlo zranění, lezci málokdy šplhají výše, než do sedmi metrů nad zemí. Riziko je příliš velké a při pádu by hrozilo jednoznačné úmrtí. Mezi výbavu boulderistů proto patří speciální madrace (crash pad), která slouží ke ztlumení pádu. Je dobré mít dole druhého člověka, který vás bude hlídat při vašem případném pádu se snažit, abyste měli co nejmenší újmu.

 

 

Horolezectví bez jištění – bouldering a nejlepší místa

 

Region kolem Fontainebleau blízko Paříže je nejznámější pro vysokou koncentraci míst, kde se dá bouldering provozovat. Kromě toho je zde skutečně nádherně. Další místa jsou například ve Stanage (Velká Británie), na Dover Islandu (Kanada) či Castle Hillu (Nový Zéland).

Horolezectví bez jištění – bouldering a extrémní sporty

U boulderingu nejde ani tak o extrémní sport, i když je na hraně. Stačí když budete šplhat tímto způsobem do více než sedmi metrů a už je z vás Free climber, který riskuje vlastní život, čímž už v kategorii extrémních sportů jednoznačně jste. V naší republice sice není moc outdoorových míst, ale vzhledem k rostoucí popularitě se i ve vašem okolí jistě najde tělocvična na indoor trénink.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

SOUTĚŽ o parfém Calvin Klein ENCOUNTER
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies