Hodiny - Chronos v řetězech

Člověk potřebuje mít všechno změřené, urovnané a zaevidované. Bylo by z podivem, kdyby nezačal měřit a určovat čas. Paradoxem však je, že čím lépe ho dokázal změřit, tím ho měl méně.

Fotografie nástěnných hodin se zlatým rámem

Sluneční hodiny

Opravdové měření času začalo tehdy, když si někdo všiml, že stín věcí, na které svítí slunce se během dne prodlužuje nebo zkracuje. Nejdříve se tedy měřil tento stín pomocí kruhů, které byly kolem těchto předmětů namalovány.

Lepším pomocníkem pro určování času však byly sluneční hodiny, kde napevno umístěná ručička vrhala stín už přímo na stupnici, takže určení času bylo okamžité.

Římský omyl

Nejdříve takto měřili čas Řekové, až poté se na jedné válečné výpravě zmocnili slunečních hodin i Římané. Nějak si však nevšimli, že jiné pásmo potřebuje jinak zkonstruované hodiny, a tak téměř sto let se řídili podle špatných časových údajů.

Bez slunce to nefunguje

Jenže sluneční hodiny bez paprsků výrazně ztrácely svou funkci, a proto se uvažovalo, jak měřit čas bez ohledu na přírodní živly.

S touto snahou přišly přesýpací a vodní hodiny. U vodních se dokonce už objevila ručička. Ale na klasické hodiny s ciferníkem a se dvěma ručičkami se čekalo až do 14. století, předtím mechanické hodiny hlásily čas zazvoněním.

Galileo dal hodinkám přesnost

Stále se však řešil jeden problém a tím byla velká nepřesnost mechanických hodin, které se příliš zpožďovaly nebo naopak předcházely.

Tuto bolest hodin vyléčil Galileo Galilei, který přišel na princip kyvadla, i když ho zřejmě poté nesestrojil. Ale díky němu se konečně měření času srovnalo a k velké ručičce přibyla i malá, která ukazovala minuty.

Kyvadlo do hodinek nenacpete

A proto přišel další vynález, spirálová pružina. Ta umožnila sestrojit malé kapesní hodinky. S příchodem zařízení, které se nazývá nepokoj, což je malé setrvačníkové kolečko se podařilo usměrnit i odchylky pružiny a Chronos byl dokonale spoután.

Za nejlepší krotitele času a hodinových strojků bývali a stále jsou považování obyvatelé země s helvétským křížem ve znaku, z čehož vyplývá rčení, šlapat jako švýcarské hodinky.

Co Galileo netušil

Tím, že se člověk opět více připoutal k času a kromě rčení slabá hodinka zřejmě přibyly výrazy jako počkej minutku či dej mi minutu dvě. Do jídelníčku se dostaly minutky, mohl vzniknout i Minutový valčík a posléze s ještě přesnějším měřením i Branky, body, vteřiny.

Ženy na to přišly

Přes všechno stěžování si na svůj těžký úděl, ženy mají narozdíl od nás, mužů, přesnější biologické hodiny, podle kterých se mohou řídit a dokonce i provádět různé činnosti.

Hodinky jako nepostradatelný doplněk

S vynálezem kapesních hodinek a posléze i náramkových hodinek se ty staly nenahraditelným doplňkem ruky každého opravdového muže.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Gadgety do třetice všeho originálního
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies