Hodinky – jak si má muž vybrat?

Pomůcky na měření času všeho druhu provázejí lidstvo od nepaměti. Dnes jsou však nejen důležitými pomůckami, ale i stylovým doplňkem, který ukazuje více, než byste čekali? Tak, pánové, ukažte svá zápěstí…

Na snímku je zachycen ciferník pánských sportovních hodinek

Hodinky a image muže

Věnujete pozornost svým hodinkám, nebo je spíše berete jako nutné zlo, které vám kdysi někdo daroval a vy ho teď nosíte už tak víceméně automaticky? Zpozorněte. Na hodinkách záleží. A to mnohem více, než byste si mohli myslet.

Hodinky a jejich historie

Náramkové hodinky byly vynalezeny ke konci devatenáctého století, jako dámský doplněk. Tím se však nesmíme nechat odradit, protože úspěch měly původně nevalný. Hlavní podíl na rozšíření tohoto nezbytného doplňku má první světová válka a první letadlo.

Hodinky a Louis Cartier

Legenda praví, že Alberto Dumont požádal svého přítele Louise Cartiera o hodinky, kterými by mohl lépe a jednodušeji měřit čas, po který se jeho letadlo udrží ve vzduchu. Ten mu je tedy vyrobil a dodal s koženým řemínkem na ruku. Vzhledem k tomu, že Cartier byl v Paříži známá osobnost, již brzy prodával takovéto hodinky dalším mužům.

 

Hodinky a První světová válka

Důstojníci všech armád velmi brzy přišli na to, že v bojové situaci je krátký pohled na zápěstí mnohem efektivnější než lovení tzv. „cibulí” odněkud z uniformy. Vzhledem k tomu, že důstojníci umírají ve stejné míře jako vojíni, nově povýšeným bylo často nutno nějaké hodinky obstarat (hodinky byly výsadou bohatších). Takže se armáda rozhodla pro náramkové hodinky, které z časového hlediska pomáhaly synchronizovat pohyby a útoky jednotek na bojišti po zbytek války. Přeživší vojáci si je po skončení bojů mohli nechat, což ještě více zpopularizovalo tento trend.

 

 

Hodinky a druhy pohonu

 

Mechanické hodinky – natáčecí

Ze začátku byly všechny hodinky tzv. natáčecí, neboli mechanické. Otáčením kolečka jste natočili pružinu, která potom po určitou dobu dávala impuls strojku, aby pracoval. Jeden den či dva dny bez natočení a jste bez času.

 

Automatické hodinky

Úprava natáčecích hodinek, kdy součástí strojku je také speciální zařízení, navíjecí rotor, který se díky přesnému vyvážení otáčí při téměř jakémkoliv pohybu ruky. Pokud hodinky nosíte denně, není třeba se o ně nikdy starat. Natáčení obstará samotný pohyb.

 

 

Hodinky na baterie

První hodinky tohoto typu byly na trh dodány společnsotí Hamilton Watch Company z Pensylvánie. Psal se rok 1957.

 

 

Hodinky typu Quartz

Elektronické hodinky, které využívají piezoelektrického quartzova krystalu jakožto časového elementu. Existuje mnoho variací jejich pohonu od solárních pře kinetické, poháněné baterií či dokonce rozdílem teplote mezi rukou nositele a okolním prostředím.
 

 

Hodinky – jaké vám ublíží?

Máte hodinky z gumy nebo umělé hmoty? Jsou kovové, zlaté, ozdobené diamanty či tak narvané technickými vynálezy, že máte sami problém poznat, kolik je vlastně hodin? Vydávají polyfonní melodie či pípají jako budík? Nepřijde vám to přeplácané? Lidé budou mít pocit, že se na sebe snažíte upoutat pozornost hračkami, protože jinak nemáte co nabídnout. Ať už vaše hodinky stály jakoukoliv sumu, nejlépe bude, když budou vypadat co nejjednodušeji.

Hodinky – jak si je vybrat?

Hodinky a řemínek

Klasické číselníkové hodiny jsou nejelegantnější s hladkým koženým řemínkem, případně kovovým za předpokladu, že vám stále nevyjíždí nahoru–dolů po paži a nezasekávají se za košili.

Hodinky a sklo

Při nákupu se dobře dívejte, jestli je sklo v jedné rovině s rámem. Pokud není, rychle se poškrábe. Což znamená, že vy špatně uvidíte na displej a ostatním uvidí vás jako muže bez vkusu, který na sebe nedbá.

Hodinky – udělám si sám

Pokud máte hodinky na baterie či se vám povedl nějaký zásah do vnitřního strojku a nejste vyučený hodinář, opravy neprovádějte „v polních podmínkách”. Zraněné odneste něžně k odborníkovi, který vám nejen vymění baterii, ale strojek vyčistí a zkontroluje.

Hodinky – černá není dobrá

Každopádně se vyhněte mohutným černým plochám, ať už u ciferníku či u řemínku. Časem se odřou a budou vypadat velmi levně a nekvalitně.

Hodinky – univerzalita

Rozhodně si vyberte hodinky, které budou vypadat dobře jak u vás v práci, tak o víkendu, když vyrazíte ven. Pokud si ovšem nekupujete vše dvakrát.

Hodinky a základní pravidlo výběru

Pamatujte. Hodinky jsou vašim doplňkem a nesmí vás přebít. Abyste pak nebyli doplňkem vy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Nejkrásnější Prdelka zpátky v Praze!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies