Hmyz - bude jídlem budoucnosti? Jak vlastně chutná?

Dle odborníků se jedná o zdravou a překvapivě chutnou superpotravinu (potravinu budoucnosti). Můžeme si vybírat z obrovského množství. Na světě se vyskytuje přes 1 800 druhů jedlého hmyzu. Nejoblíbenější jsou larvy, kukly, cvrčci, brouci a kobylky.

chroust 3

 

 

Kromě zemí “vyspělého” západu je konzumace hmyzu běžná. Například v Africe, jihovýchodní Asii nebo na severu Latinské Ameriky si na nich pochutnávají. Třeba v Mexiku je hmyz třetím národním jídlem. Na prvním místě je samozřejmě hovězí a na druhém místě jsou fazole. Hmyz je většinu světa skutečnou lahůdkou. Konzumace hmyzu má odborný název “entomofágie”. Pokud byste se dokázali zbavit nepříjemných pocitů, možná zjistíte, že vám hmyz chutná. Nepřemýšlejte nad tím, jak hmyz na talíři moc krásně nevypadá a že se vám třeba chce zvracet. Zavřete oči a vyzkoušejte, jak chutnají. Dříve či později je budou muset jíst všichni, až vyčerpáme jiné zdroje potravy.

 

Že jste hmyz nikdy nejedli?

 

Nemáte pravdu. Jen jste si to pořádně neuvědomili. Podle statistiky člověk za život průměrně sní až 70 kusů různého hmyzu a spolkne kolem 10 pavouků. Ani o tom nemusíte vědět. Stává se to během doby, kdy spíte. Je pivo váš oblíbený nápoj? Tak si představte, že na jedné koblize chmele můžete najít stovky mšic. Mnohdy si nevšimnete ani červíka, když jíte třešně. Hmyz má skvělé složení a je mnohem výživnější než kterékoliv maso. Hmyz by byl ideální potravinou, kdyby k němu lidé neměli výhrady. Náklady na chování hmyzu jsou malé. Hmyz by mohl plně nahradit maso. Ale pro většinu lidí je hmyz odporný. Ach, ty předsudky!

 

Na čem si lidé nejčastěji pochutnávají?

 

Cvrček se konzumuje nejčastěji. Můžete je vyzkoušet smažené nebo se sladkou kaší s oříšky a čokoládou. Ochutnat můžete také kobylky. Pečené kobylky s limetkou a česnekem jsou vynikající. Zkuste kobylky s guacamole nebo s chilli omáčkou. V San Francisku můžete narazit na zmrzlinu, kterou vyrábí z brouka potemníka. Konkrétně z jeho larev. Pokud vám chutnají oříšky, měli byste zkusit opražené termity či mravence. Jejich chuť je oříškům až neuvěřitelně podobná. Pak samozřejmě můžete zkusit různé larvy, housenky, šváby, chrousty a spoustu dalších druhů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Priyanka Chopra – z Bollywoodu do Hollywoodu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies