Hledání nového domova na nebesích

Jedno je jisté - planeta Země nám nevydrží věčně a pravděpodobně ještě dlouho před její úplnou zkázou vyčerpáme všechny její zdroje. Jediným řešením do budoucna je tedy kolonizovat vesmír. Ale jsou tam vůbec obyvatelné světy?

Snímek zachycující vesmírnou soustavu

Když hvězdy tančí (s planetama)

Ještě toho zbývá nekonečno k prozkoumání. Zdroj: tangledwing.wordpress.comNemyslete si, objevit planetu není žádná sranda. Trvalo nám několik tisíc let, než jsme našli všechny planety v naší Sluneční soustavě a to přitom většina z nich nejsou žádní drobečci. A kdo ví, jestli se náhodou ještě nějaká neschovává v Oortově mračně na okraji naší Sluneční soustavy. Veškerý pohyb těles do poslední odchylky v naší soustavě totiž stále vysvětlený není, takže nějaký další zdroj gravitace tu schovaný být může. Podle jedné teorie se dokonce jedná o hnědého trpaslíka - takovou nedodělanou hvězdu. Každopádně není žádnou spekulací, že dnes máme docela dost dobré teleskopy a taky celkem rozumíme gravitaci, hmotě,Objevený systém se třemi hvězdami. Zdroj: jpl.nasa.gov světlu a jiným zářením, takže co chybělo byla jenom trocha invence, pokročilé matematiky a počítačových simulací. A peněz na vysílání teleskopů na oběžnou dráhu. Tzv. "exoplanety" (jakože planety mimo náš systém) se obvykle nacházejí tak, že se sleduje pohyb a svítivost hvězd. Pokud se pak hvězda pohybuje podezřele (jako by měla tanečního partnera a vnější těžiště), musí být blízko něco hmotného, co nesvítí. Nebo pokud kolísá její svítivost nahoru nebo dolů, pak před ní nejspíš něco nesvítivého prolétává a buďto ji zastiňuje nebo efektem gravitační čočky ji zjasňuje. Složitým rozborem světelného spektra se pak dá odhalit i dost o složení takové exoplanety. Zatím se to teprve rozjíždí a i tak už známe stovky nových planet. V budoucnu jich přibydou nejmíň tisíce.

 

Nebe peklo ráj

Objevený "žhavý Jupiter" v souhvězdí lišky, na kterém je spousta vody. No věřili byste tomu Zdroj: stfc.ac.ukNe každý hvězdný systém ale má planety a i když je má, vůbec nemusí být obyvatelné. Nejčastějšími důvody neobyvatelnosti planety jsou nepříznivý rozsah teplot (mráz, vedro nebo střídání obojího), absence atmosféry nebo vody, nevhodné nebo vyloženě jedovaté složení atmosféry nebo příliš velká hmotnost planety a tedy i gravitace. Některé planety by se sice daly tzv. "terraformovat" - upravit k obrazu Země - ale většina výše jmenovaných důvodů je prostě příliš velkou překážkou. To už bychom museli být schopní dopravit na planetu moře vody, nafouknout atmosféru, chytnout planetu a posunout ji dál od slunce nebo z ní půlku ukousnout. Terraformováním by se přitom dalo dosáhnout leda tak úpravy složení atmosfObjevená planeta zemského typu v souhvězdí vah. Zdroj: ifa.hawaii.eduéry a počasí. Takže voda i kyslík by tam už musely být, jenom tak nějak nenastartované. Naštěstí to ale vypadá, že například neobyvatelných plynných obrů je ve vesmíru menšina a pevných planet přibližně 85%, a to je statisticky vzato dobrý začátek. Obzvlášť bude potřeba dívat se do tzv. "zóny života" - každá hvězda má různě široké pásmo v určité vzdálenosti, ve kterém by planeta s vodou v atmosféře měla mít pro život příznivý rozsah teplot. Možné je ale všechno. Hlavně pokud je příromná voda - i na takovém zmrzlém měsíci na orbitě plynného obra může být život pod stovkami nebo tisícovkami metrů ledu, pokud je tam například i vulkanická aktivita.

 

Plavba přes černý oceán

Hluboký vesmír (při velmi jasném počasí). Zdroj: downloadsoftwarestore.comI když ale budeme vědět úplně přesně, kde se nachází náš nový domov, nějak se tam budeme muset taky dostat. A to je teprve ta správná challenge - vzdálenosti ve vesmíru jsou téměř nepředstavitelné a rychlost našeho pohybu mrňavá. I při cestování blížícím se rychlosti světla bychom byli prakticky schopní v nějakém představitelném úseku času osídlit možná tak pár nejbližších slunečních soustav. A tam žádné vhodné planety být nemusejí. Nejbližší hvězdou je Proxima Centauri, která je vzdálená jen něco přes čtyři světelné roky. Takže by se k ní dalo dostat nejdřív tak za pět let. Další hvězdy už jsou vzdálené většinou v řádu desítek Nějak se k těm planetám dostat musíme. Zdroj: layoutsparks.comsvětlených let. S takovou by se pravděpodobně většina ze Země vyslaných kolonistů k cíli ani nedostala - až jejich děti. Nebo děti jejich dětí. Nebo třeba stá generace. Pokud by teda nebyli všichni zmražení. I tak by se ale lodi mohlo stát cokoliv - zásah meteority nebo radiací by ji mohl zničit v několika vteřinách. A to ještě abychom radši doufali, že žádné mimozemšťany nepotkáme, protože zničit přistávající loď je dost jednoduché - stačí ji trochu pošťouchnout z ideální sestupné trajektorie a domorodci mají ohňostroj. Pokud se nám to ale nepodaří, tak jsme v pytli. Možná by bylo nejlepší, kdybychom se přestali dívat na sci-fi filmy a začali se tomu víc věnovat v reálu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Adele – královna hitparád i prodeje
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies